Понеділок , 29.04.2024

Які олії варто придбати для кухні

Коли ми кажемо це слово, в голові виникає у більшості переважно один одраз: чудовий великий соняшник та золотава рідина, якою ми постійно користуємось у побуті під час приготування страв.

Але так було не завжди. Традиційними жирами багато віків були виключно тваринні: вершкове масло, смалець, гусячий жир. Вирощувати культури для отримання з них олії стало поширеним явищем набагато пізніше. Олія, купити яку сьогодні можна у будь-якому продовольчому магазині, буває не тільки традиційною соняшниковою. З кожним днем набувають популярності інші види.

Які сорти бувають у світі

Важко уявити, що для приготування улюблених салатів, обсмажування овочів, м’яса, риби можна обрати не звичайну, а й дещо екзотичну олію. Сьогодні можна знайти:

  • Оливкову. Це традиційний середземноморський продукт, яким поливають піцу у Італії, рибні страви Франції, салати в Греції. Це друга за популярністю олія у світі. Самі оливки мають дуже високий відсоток її вмісту у плодах – до 80%. Це дуже корисний вид, містить неймовірну кількість важливих для процесів обміну речовин, особливо для серцево-судинної системи. Сприяє відтоку жовчі, уповільнює процеси старіння. Залежно від способу обробки, оливкова олія поділяється на кілька видів. Відмінними якостями, смаком вирізняється тип Extra-virgin olive oil;
  • Кукурудзяну. Вона не має вираженого аромату та смаку, вважається найкращою для заправок салатів, різноманітних соусів. В кулінарній справі на ній ідеально готувати все, що повинно бути у фритюрі. Відсутність піни у процесі, випадків пригоряння робить кукурудзяний продукт одним з найулюбленіших;
  • Лляну. Перша за вмістом біологічно активних речовин. Єдиним недоліком можна назвати швидке окислення, тому термін зберігання не перевищує 2 тижнів після фасування, в темному та щільно закритому посуді. Її неможна піддавати термічному впливу, нагрівати через виникнення, виділення численних канцерогенів та токсичних сполук. Використовують для салатів лише у натуральному вигляді. Легка гірчинка вдало підкреслить смак бобових;
  • Кунжутна для промисловості вигідна тим, що сама рослина може виживати у складних умовах навіть на дуже бідному ґрунті. Це стало знахідкою для народностей та країн, більшість території яких займає пустеля або сильно засушливі регіони. Олія світлого кольору з горіховим присмаком. Вона створена методом холодного віджиму, тому при нагріванні втрачає корисні властивості. На ній не смажать, краще застосовувати як заправку для салату, страв з рису або кус-кусу, додавати у крем-суп на овочевій основі. Ідеальний вид олії для приготування паст.

Це далеко не весь перелік продукції олійного виробництва, що поширений у світі. Магазин ВізОК пропонує своїм покупцям високоякісну продукцію, що стане в нагоді під час приготування перших, других страв, соусів, десертів, заправок, надасть їм вишуканого смаку, ніжної консистенції.