Субота , 04.05.2024

Як замінити екран ноутбука самостійно?

Екран ноутбука, або його матриця, є однією з найцінніших і найвразливіших частин пристрою. Ремонт може обійтися дорого, а новий екран коштує значно менше.

Важливо мати деякі навички роботи з комп’ютерною технікою, а також потрібен набір інструментів, зокрема викрутка. Необхідна також обережність, оскільки пластикові деталі корпусу можуть бути вразливі.

Поширені дефекти матриці

Заміна матриці на ноутбуці зазвичай виникає внаслідок фізичних пошкоджень, і вони можуть бути досить очевидні. Ось деякі з типових проблем:

  1. Моргаюче зображення: Якщо зображення на екрані “моргає”, зникає на деякий час або відображається тільки в певних частинах екрану, це може бути наслідком відшарування матриці через контакт з рідиною, наприклад, внаслідок пролитої рідини на ноутбук.
  2. Нерізке зображення та смуги: Розмите, нечітке зображення, а також наявність горизонтальних чи вертикальних смуг можуть вказувати на проблеми з кристалами рідкокристалічного дисплея, особливо якщо вони з’явилися після наближення магніту до екрану.
  3. Мерехтливі точки та білі смуги: В більшості випадків це ознака битих пікселів у матриці, які можуть виникнути через заводський брак. У гарантійних випадках таку проблему можна вирішити безкоштовно.
  4. Темний екран: Якщо екран набагато темніший, ніж зазвичай, це може бути наслідком вийнятої з ладу підсвічувальної лампи або обриву шлейфу.
  5. Відсутність зображення: Якщо на екрані немає зображення зовсім, можливо, що причина в поломці материнської плати, шлейфу або їх роз’ємах.

Як визначити модель матриці?

Самий надійний спосіб – розібрати верхню частину ноутбука і відокремити рамку матриці від кришки. Проте це вимагає певних навичок. Також можете знайти модель екрана по бренду ноутбука в інтернет-магазині.

Якщо розбирання ноутбука не є варіантом, ви можете спробувати знайти модель за допомогою спеціального програмного забезпечення, наприклад, AIDA. Ще одним варіантом є пошук даних про вашу модель матриці в інтернеті. Варто зауважити, що цей спосіб не завжди є абсолютно надійним, оскільки іноді інформація може бути відсутньою або надана некоректно.

Заміна матриці своїми руками

Вартість заміни матриці на ноутбуці разом (з урахуванням нових якісних комплектуючих) може досягати половини ціни нового цифрового пристрою. Це влаштовує не всіх користувачів, які зіткнулися з подібною проблемою. Тому ми пропонуємо вам альтернативне рішення – інструкцію, в якій покроково описано заміну матриці ноутбука вдома.

Попередження: вам доведеться самостійно купувати і встановлювати не найдешевші комплектуючі, тому приступайте до роботи тільки тоді, коли на 100 % впевнені у своїх силах. Необережне розбирання ноутбука або помилки під час встановлення нової матриці можуть призвести до сумних наслідків і залишити вас із неробочим цифровим пристроєм!

Використовувати можна як нову матрицю, так і вживану, якщо ви впевнені в тому, що вона робоча. Також вам знадобиться базовий набір інструментів: хрестова викрутка невеликих розмірів, металевий пінцет і пластикова лопатка для демонтажу.

Вимкніть живлення ноутбука і витягніть з нього акумуляторну батарею. Відкрутіть болти, що утримують екран (зазвичай їх 2, 4 або більше), а потім від’єднайте від матриці шлейф.

Демонтуйте матрицю, підчепивши її пластиковою лопаткою. Будьте акуратні – з високою ймовірністю її будуть утримувати кілька пластикових засувок, а в районі веб-камери розташоване скупчення проводів.
Встановіть нову матрицю і виконайте збірку в зворотному порядку. Слідкуйте, щоб під час складання всі болти опинилися на своїх місцях (для фіксації рамки часто використовуються кріпильні елементи різного розміру).