Субота , 27.07.2024

Які аналізи здаємо перед проведенням хірургічної операції

Перед проведенням будь-якого хірургічного втручання пацієнт має обов’язково пройти діагностичне обстеження.

аналізи

Проведення лабораторних аналізів дає змогу оцінити загальний стан організму та контролювати проведення операції, що дозволяє попередити ускладнення та мінімізувати ризики.

Клінічний аналіз крові з лейкоцитарною формулою

Інша назва обстеження – загальний аналіз крові. Його проводять для вивчення складу крові. Перед операцією призначається розширений аналіз, що додатково включає лейкоцитарну формулу для визначення рівня лейкоцитів у крові.

Вивчаючи результати обстеження, лікар може запідозрити інфекційний процес в організмі, що може стати причиною перенесення хірургічного втручання на інший час. Підрахунок лейкоцитарної формули дозволяє виявити анемію. Через це у пацієнта може виникнути ускладнення при введенні анестезії та через крововтрату.

Окрім цього, аналіз визначає кількість тромбоцитів та дає змогу оцінити роботу клітинних компонентів згортання крові. Така інформаціє є дуже важливою при проведенні операції, адже при зниженні рівня тромбоцитів у людини присутній підвищений ризик розвитку кровотечі. А при підвищення кількості тромбоцитів можливий розвиток ускладнення у вигляді венозної тромбоемболії.

ШОЕ

Швидкість осідання еритроцитів може вказувати на розвиток в організмі запального процесу. Це просте обстеження дає змогу виявити приховане запалення. У разі збільшення ШОЕ пацієнту призначають додаткове обстеження для виявлення причини запального процесу. Якщо підозра на наявність інфекції підтверджується, операцію відкладають на певний період.

Біохімічний аналіз крові

Аналіз на біохімію включає набір із 8-14 лабораторних досліджень, за допомогою яких можна виявити проблеми в роботі внутрішніх органів. Сюди входить вивчення таких показників:

  1. Рівень глюкози. При його збільшенні у пацієнта повільніше загоюються післяопераційні рани, підвищується ризик розвитку інфекції.
  2. Концентрація загального білку, креатиніну та сечовини в крові. Таке дослідження проводиться для оцінки стану та роботи нирок. З його допомогою можна виявити патології органу, що можуть протікати приховано.
  3. Концентрація загального білку та печінкових ферментів. Дослідження виконується для оцінки функцій серця та печінки. Підвищений рівень білірубіну та печінкових ферментів може вказувати на серйозні патології органу, які є протипоказанням до хірургічного втручання.

Коагулограма

Аналіз включає декілька досліджень, які дають змогу оцінити процес згортання крові. Проводиться визначення МНО, протромбінового часу, рівня фібриногену, активованого часткового тромбопластинового часу.

Вивчаючи результати дослідження, лікар має змогу спрогнозувати ризик виникнення кровотечі та тромбозу після операції.

Група крові та резус-фактор

Це обстеження дуже важливе, адже лікарю необхідно знати групу крові та резус-фактор пацієнта на випадок, якщо знадобиться переливання крові.

Аналізи на ІПСШ

До інфекцій, що можуть передаватися статевим шляхом належать гепатит, сифіліс, ВІЛ. Обстеження необхідне для того, щоб захистити хірурга від можливого зараження небезпечними хворобами.

Клінічний аналіз сечі

Дослідження проводиться для оцінки ризику розвитку післяопераційних ускладнень. До них належать захворювання нирок, інфекції сечовивідних шляхів та ін.

Пройти всі необхідні обстеження перед проведенням хірургічної операції можна в лабораторії Ніколаб https://nikolab.com.ua/uk/. Аналізи можна здати у відділенні лабораторії або скористатися послугою забору біоматеріалу вдома у пацієнта. Дізнатися про вартість аналізів, необхідних перед хірургічним втручанням, можна на сторінці https://nikolab.com.ua/prices/7006-2/.