Четвер , 09.05.2024

Газоблоки: властивості та переваги цього матеріалу

Газобетон (газоблок) стає все більш популярним будівельним матеріалом, який охоче використовується для будівництва будинків, реконструкції та ремонту будівель.

газоблоки

Зовнішні та внутрішні стіни можна звести легко і швидко за допомогою газобетону. Це тому, що цей матеріал має багато важливих властивостей.

Велика популярність будинків з газоблоків не випадкова. Властивості такого бетону роблять його універсальним матеріалом, що легко піддається обробці і дозволяє швидко зводити стіни та інші частини будівель. Елементи з газобетону формуються в різних формах і їм надаються різні розміри. Нижче пропонуємо Вашій увазі найважливіші властивості газобетону.

Висока теплоізоляція

Будувати зовнішні стіни варто в першу чергу з газобетону. Тому що серед усіх конструкційних будівельних матеріалів газобетон має найвищу теплоізоляцію. У цьому плані йому можуть конкурувати лише неконструкційні матеріали, такі як пінополістирол або мінеральна вата. Ця властивість дозволяє зводити одношарові стіни без необхідності їх утеплення.

Паропроникність та оптимальні умови вологості

Газобетон має пористу структуру і характеризується високим коефіцієнтом дифузії. Це робить його паропроникним матеріалом. Стіни з газобетону відмінно «дихають». Це особливо важливо в перші чотири роки після будівництва, коли стіна висихає від технологічної вологи. Висока паропроникність створює в приміщеннях відповідний мікроклімат і захищає їх від утворення цвілі.

Вогнестійкість

Висока вогнестійкість будівлі є одним з ключових умов її безпеки. Домогтися цього можна за допомогою газобетону. Цей матеріал має клас вогнестійкості А1, що означає, що він не горить і не сприяє поширенню вогню. Крім того, газобетон не сприяє утворенню задимлення навколо, що полегшує гасіння пожежі.

Висока стійкість до грибків

Газобетонні блоки характеризуються високою стійкістю до негативного впливу біологічних і хімічних факторів. Крім того, чим більше щільність газобетону, тим більше його міцність. Тому даний вид матеріалу можна легко використовувати для зведення стін багатоповерхового будинку.

Простота обробки газобетону

Ще однією важливою властивістю газобетону є те, що цей матеріал легко піддається обробці. Вирізати можна швидко і дуже точно. Особливо це важливо при виконанні пазів для різного роду інсталяцій, а також при модифікації віконних прорізів. Однією з властивостей газобетону є його легкість. Це, у свою чергу, призводить до швидшого виконання роботи та легшого перенесення блоків.

Хороша звукоізоляція

Шум – надзвичайно виснажливий фактор, який негативно впливає на організм людини. Тому важливо забезпечити свій будинок хорошою звукоізоляцією. Легкі матеріали зазвичай недостатньо зменшують шум. Однак виявляється, що параметрів газобетонних перегородок цілком достатньо, щоб задовольнити більшість вимог щодо звукоізоляції стін.

Морозостійкість

Однією з важливих властивостей елементів кладки є стійкість до несприятливих погодних умов, особливо морозу. Виявляється, негативна температура не впливає негативно на газобетон. Така морозостійкість пояснюється тим, що вода проникає в пори, але не заповнює їх повністю. Після замерзання вода у вигляді льоду ще має багато місця і може збільшуватися в об’ємі, не пошкоджуючи газобетонний каркас. Навіть неважливо, що стіни з такого бетону не утеплені.

Підсумок

Газобетон стійкий до стиску і вогню, забезпечує високу теплоізоляцію і легко піддається обробці. Вже лише ці особливості свідчать про те, що з такого бетону однозначно варто будувати енергоефективний будинок.