Неділя , 28.04.2024

На ставці запропонували додатково мобілізувати 450-500 тисяч осіб, але нема конкретики – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що військові на Ставці верховного головнокомандувача подали запит на мобілізацію 450-500 тисяч людей.

Зеленський Володимир Олександрович

Відповідну заяву він зробив під час прес-конференції за підсумками року 19 грудня.

“Головком та Генштаб звернулися на рівні Ставки з мобілізації. Питання чутливе. Вони звернулися щодо захисту нашої держави та потенційних контрнаступних дій, щодо дефіциту. І їх погляд був, вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч осіб”, — заявив гарант.

Зеленський зазначив, що це дуже серйозна цифра. Відтак, для призову такої кількості людей необхідно більше аргументів.

“Для такого кроку потрібно більше аргументів, оскільки це питання людей, питання справедливості, питання обороноздатності та фінансів”, — каже президент.

Очільник держави додав, що має бути комплексний план щодо того, що буде з мільйонною армією людей та з хлопцями, які вже два роки захищають нашу державу. І цей план має міститися у законі, який розробляє Верховна Рада разом з військовими.

“Що стосується грошей. Мобілізація в такому форматі коштуватиме Україні додаткових 500 млрд гривень. Тому я, як президент України, як людина, яка присвячує багато часу на пошук фінансової підтримки України, я хотів би розуміння від прем’єра та міністра фінансів — а звідки гроші?” — зауважив глава держави.

Нагадаємо, що українська влада вже анонсувала великий законопроект про мобілізацію, який Верховна Рада може ухвалити до кінця року. Депутати зараз напрацьовують цей документ. Він регламентуватиме норми мобілізації, а також рекрутинг, проходження служби й інші пов’язані з цим моменти.

Читайте також:
Бюджет Тернополя-2024: на допомогу ЗСУ вже запланували понад 190 млн, а більше 800 млн! вже передали у вигляді ПДФО