Понеділок , 29.04.2024

У Шумську водій “Жигулів” отримав 40800 грн штрафу

Шумський районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння та будучи позбавленим права керування транспортними засобами.

водій за кермом

Як зазначається у матеріалах справи, 5 серпня 2023 року у селі Цеценівка Шумської міської громади працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 21063” (“Жигулі”), який порушував правила дорожнього руху – був не пристебнутий ременем безпеки.

Під час спілкування та перевірки документів, правоохоронці виявили й інші порушення. Зокрема, у керманича були помітні явні ознаки алкогольного сп’яніння і раніше він був позбавлений права керування транспортними засобами. Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки транспортного засобу. Результат позитивний – 2,53 проміле, що майже в 13 разів вище допустимої норми.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом), а також протокол за ч. 5 ст. 126 КУпАП (повторне протягом року керування транспортним засобом особою, позбавленою такого права).

У суді обидва протоколи об’єднали в одне провадження.

У судове засідання водій ВАЗу не з’явився, але надіслав на адресу суд клопотання про закриття провадження у зв’язку з відсутністю складу порушення. Мотивував це тим, що не керував автомобілем, а лише сидів у ньому.

Втім, це твердження було спростоване відеозаписами з нагрудних камер поліцейських, на яких було зафіксовано рух автомобіля та хто саме перебував за кермом.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Шумський районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 21063” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень та призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених порушень, а саме за ч. 5 ст. 130 КУпАП.

Призначене покарання: штраф у розмірі 40800 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 5 років.

Порушник не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу, однак безуспішно. Апеляційний суд Тернопільської області залишив постанову суду першої інстанції без змін.

Читайте також:
У Тернополі водій ВАЗу за п’яну аварію отримав 17000 грн штрафу