Субота , 04.05.2024

3 характеристики, без яких неможливо правильно обрати складську техніку

На ринку складської техніки є безліч видів обладнання: річтраки, штабелери, комплектувальники, рокли, електроштабелери тощо.

штабелер для складу

Вони здатні закрити всі питання зі штабелюванням, транспортуванням, розвантаженням та завантаженням товарів. Однак вибір складської техніки — це відповідальний момент, адже від нього залежить, чи окупиться інвестиція в підприємство. На що звернути увагу та як правильно вибрати обладнання — розповімо в цій статті.

Тип двигуна

Тип двигуна складської техніки визначає умови її експлуатації. Так, електроштабелери оснащені електричним двигуном. Завдяки йому обладнання не викидає шкідливі речовини в повітря та є повністю екологічним. Тому електричний штабелер — це чудовий варіант для роботи всередині складу навіть без системи вентиляції.

Складська техніка із дизельним, бензиновим або газовим АКБ потужніша, але не може використовуватися ніде, окрім відкритих майданчиків.

Радіус розвороту техніки

Для оптимізації робочих процесів на складі мусить бути достатня кількість обладнання, яке впорається з усіма завданнями. Для цього варто врахувати обсяг складських запасів, особливості приміщення та технічні характеристики техніки.

У випадку з обладнанням важливо, щоби його ширина та розміри відповідали ширині міжстелажних проходів. Визначити оптимальне значення останньої легко. Для цього треба розрахувати кут, необхідний для розвороту складської техніки (AST). Для його визначення необхідно завантажити техніку палетами й виміряти її діагональ. Однак треба обов’язково врахувати два нюанси:

  • AST вимірюється за найбільшою довжиною вантажу, а не розміром палет.
  • під час визначення цього показника варто врахувати й людський фактор та можливу похибку в підрахунках.

Щогла

Обираючи штабелер для складу, важливо звернути увагу на його щоглу. Це головний елемент кожної техніки, від якого залежить висота підйому товарів. Вона мусить бути достатньою для укладання вантажів на найвищий ярус. Для цього насамперед треба виміряти мінімальну відстань від підлоги до стелі, а вже потім визначити розміри вантажу та висоту найвищого ярусу. Це дасть змогу уникнути випадків, коли штабелювання продукції буде неможливим через вентиляцію, освітлення та інші інженерні комунікації.

Ще однією характеристикою щогли є її відхилення від вертикалі. Це значення вказано в технічній документації складської техніки. Воно потрібне для правильного розрахунку висоти кожної ланки стелажів, адже між останніми та палетами мусить бути трохи вільного простору. Причиною цього є відхилення щогли, завдяки якому піддон завантажується вглиб стелажа під невеликим кутом.