П’ятниця , 03.05.2024

На Тернопільщині заблокували три канали виїзду ухилянтів за кордон

Від початку цього року на Тернопільщині заблокували три канали виїзду ухилянтів за кордон. За свої послуги спритники брали від 3500 доларів до 9500 євро.

долари хабар

Про це сьогодні, 9 січня, повідомили у прес-службі обласної поліції.

Оперативники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки спільно із слідчими поліції Тернопільщини та у взаємодії із співробітниками Служби безпеки України викрили місцевого мешканця, який за 3 500 доларів пропонував ухилянтам організувати легальний виїзд з країни під виглядом водіїв міжнародних перевезень. Він запевняв, що має знайомства та може внести неправдиві відомості про клієнтів до однієї з офіційних баз даних, що дасть змогу без проблем виїхати за межі країни.

Одразу після отримання «авансу» за послугу фігуранта затримали в процесуальному порядку.

Нелегальну схему виїзду до Угорщини організував ще один кримінальний дует з Тернопільщини. Аби виокремлюватись на «чорному ринку послуг» спільники навіть обіцяли клієнтам допомогти за кордоном оформити статус біженця. Правда втікати з країни військовозобов’язаним чоловікам доводилось лісними стежками, оминаючи офіційні пункти пропуску Держприкордонної служби.

Вартість послуги складала 9 000 доларів (раніше правоохоронці затримували спритників, які за такі послуги брали від 3000 до 6000 доларів – ред.). У цю суму входив трансфер «клієнта» до місця перетину кордону у Закарпатській області та подальше сприяння у виготовленні документів в сусідній державі. Крім цього змовники запевняли втікачів, що діють із відома місцевих прикордонників, а тому ніяких проблем із втечею з країни не буде. Ділків затримали під час отримання усієї суми коштів за так званий «квиток до Європи».

У поле зору оперативників внутрішньої безпеки потрапила і група осіб, яка пропонувала мешканцям Тернопільської області виїхати до Молдови. За 9 500 євро двоє ділків обіцяли військовозобов’язаним чоловікам відвезти їх до Одеської області, де в обумовленому місці останні мали перетнути кордон.

При цьому спільники запевняли осіб, що під час втечі на заваді не стануть працівники ДПСУ, адже вони обізнані про маршрути та час патрулювання у прикордонній зоні.

Працювали змовники за попередньою передплатою у розмірі 5 000 доларів, які одразу обмінювали у криптовалюту.

Наразі слідчі поліції Тернополя спільно з оперативниками Тернопільського управління ДВБ та військовою контррозвідкою СБУ затримали одного з фігурантів в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України.

Читайте також:
У Тернополі судитимуть двох співробітників ТЦК за катування мобілізованих