Четвер , 09.05.2024

Робочі рукавички: особливості вибору

Рукавички — це один з найважливіших елементів спецодягу. Саме з їх допомогою можна захистити руки від різноманітних травм, опіків та хімічних речовин.

Але не всі робочі рукавички однаково підходять для різних завдань. В цій статті розповідаємо, які є види рукавиць для роботи та як вибрати відповідні.

робочі рукавички

Які існують типи робочих рукавичок

Згідно зі статистикою 70% травм на виробництві трапляються через те, що працівник виконував роботу без рукавичок. Розглянемо найпоширеніші типи цього елементу спецодягу.

Трикотажні бавовняні рукавички

Трикотажні бавовняні рукавички захищають руки від мозолів, обвітрювання та холоду. Вони можуть мати додаткове ПВХ покриття або бути без нього. Наявність точкового ПВХ покращує зчеплення з різними поверхнями та збільшує міцність виробу. Трикотажні бавовняні рукавички поділяються на три класи в залежності від їх товщини:

  • 7 — це найщільніші рукавички, які зазвичай використовуються на будівництві та в сільському господарстві;
  • 10 — рукавички середньої товщини, які підходять для роботи в лабораторії, магазині чи супермаркеті;
  • 13 — це найтонші рукавички, що призначені для делікатних робіт на кшталт збірки чи ремонту годинників, мобільних телефонів.

При виборі трикотажних бавовняних рукавичок з ПВХ варто перевірити якість додаткового покриття. Точкове ПВХ не повинно бути надто твердим, легко тріскатись  та відриватись.

Нейлонові рукавички

Нейлонові рукавички дещо нагадують бавовняні, адже також можуть мати точкове покриття. При цьому, завдяки особливості матеріалу, вони забезпечують кращу чутливість рук. Нейлонові рукавички зазвичай використовують в майстернях для ремонту складних механізмів (наприклад, в автосервісі).

Нітрилові рукавички

Нітрилові рукавички — це гумові вироби, які стійкі до різноманітних хімічних сполук. Вони здатні захистити руки від:

  • розчинів кислот і лугів;
  • рослинних і тваринних жирів;
  • сипучих і фарбувальних хімічних речовин;
  • розчинників;
  • спиртів.

Нітрилові рукавички виготовляються з цільного шматка матеріалу та не мають швів, що забезпечує надійний захист для рук. Всередині рукавички може бути додатковий бавовняний шар для комфортнішого використання. Окрім нітрилу для хімічно стійких рукавичок можуть використовуватись такі матеріали як латекс та ПВХ.

робочі рукавички

На що слід звернути увагу при виборі робочих рукавичок

Перш за все вибір робочих рукавичок залежить від типу робіт, які потрібно виконувати. Наприклад:

  • для фарбування — краще підібрати тонкі, довгі рукавички з нітрилу;
  • для будівництва — знадобляться міцні та зносостійкі рукавиці, наприклад, бавовняні з ПВХ покриттям;
  • для зварювальних робіт — дозволяється використовувати лише ущільнені кевларові рукавиці, які витримують високі температури;
  • для садівництва — висаджувати рослини, обрізати дерева та доглядати за газоном найкраще в бавовняних рукавицях з ПВХ покриттям.

Крім цього, при виборі робочих рукавичок, слід враховувати такі фактори:

  • Розмір. Він визначається за обхватом і шириною кісті. Наприклад, розміру М відповідає обхват кісті 178 мм та ширина кісті 171 мм.
  • Сертифікацію. Рукавички повинні відповідати європейським стандартам. Про це свідчить спеціальне маркування, в якому вказується сфера застосування, тип захисту, рівень стійкості, матеріал рукавичок та ім’я виробника.

Вибору рукавичок потрібно приділити особливу увагу, адже від них залежить як безпека працівника, так і якість виконаної роботи. Великий вибір сертифікованих робочих рукавичок різних типів представлений в магазині Consafety.