П’ятниця , 03.05.2024

Теплові насоси: інноваційне обладнання для обігріву

Обираючи тип опалення, споживачі намагаються знайти варіант, котрий буде максимально ефективним, але економним водночас.

Сучасні технології дають таку можливість, адже цим критеріям повністю відповідають теплові насоси.

Теплові насоси: будова та різновиди

Теплові насоси — це категорія обладнання, призначеного для опалення приміщень, водонагріву та кондиціонування. Особливістю цього устаткування є висока економічність. Досвід його застосування показує економію в 3-5 разів порівняно з твердопаливними, електричними чи газовими опалювальними приладами. Досить висока вартість та складний монтаж окремих видів теплонасосів швидко компенсується за рахунок низької собівартості тепла, отриманого з їх допомогою. Адже тепловий насос споживає електроенергію лише для роботи компресора та двигуна, а джерелом тепла є енергія навколишнього середовища. Цей пристрій для роботи використовує ресурс повітря, води, землі чи сонячного світла.

теплові насоси

Теплова помпа має порівняно просту конструкцію у вигляді замкнутого кола. Вона у базовому варіанті складається з:

  • зовнішнього контуру, який забирає теплову енергію з зовнішнього середовища;
  • випарників, наповнених холодоагентом (фреоном), який під впливом тепла із зовнішнього контуру нагрівається і переходить у газоподібний стан;
  • компресора, який стискає газ, ще більше підвищуючи його температуру;
  • конденсатора, через який тепло потрапляє безпосередньо в систему опалення;
  • дросельної заслінки, через яку фреон знову потрапляє у випарнику, запускаючи цикл спочатку.

Принцип роботи у всіх видах теплонасосів однаковий, але вони відрізняються джерелом тепла. Найпоширеніші види теплових насосів працюють на низькопотенційному теплі, що виділяється ґрунтом, водою чи повітрям. В процесі функціонування агрегату воно перетворюється на високопотенційне, придатне для обігріву.

Геотермальні насоси використовують тепло землі. Їх монтаж передбачає проєктування горизонтального (на глибині 2-4 м) чи вертикального (мінімум 15 м вглиб) контуру у ґрунті.

Установка водяних теплонасосів потребує буріння свердловин для доступу до теплоенергії ґрунтових вод. Також вони можуть використовувати як джерело тепла воду ставків, річок чи озер. Для цього на дно нижче рівня промерзання укладається за певною схемою система труб.

Найпростішими у монтажі є теплові насоси категорії «повітря-повітря». В основному це спліт-системи, які широко використовуються для кондиціювання та нагріву повітря. Однак вони не можуть повноцінно функціонувати в умовах дуже низьких температур.

Існують також теплові насоси з сонячними колекторами. В наших кліматичних умовах їх не можна застосовувати як єдине джерело тепла, але вони успішно працюють в комплексі з іншими видами обладнання.

теплові насоси

Переваги теплових насосів

Головним плюсом теплових насосів є високий рівень ККД. Споживаючи близько 1 кВт електроенергії вони виробляють 3-4 кВт тепла.

Крім цього до основних переваг теплонасосів належать:

  • відсутність шкоди для зовнішнього середовища: завдяки відсутності палива не здійснюються шкідливі викиди в атмосферу;
  • екологічна доцільність: пристрій використовує відновлювані джерела енергії;
  • універсальність використання: за наявності функції реверсу теплові помпи застосовуються не лише для нагрівання, а й для охолодження повітря;
  • довговічність експлуатації, обумовлена простою конструкції та надійністю компресорної системи.

Великий вибір теплових насосів від перевірених брендів пропонує інтернет-магазин Aqua-Life. Ми не лише продаємо якісне обладнання, а надаємо послуги з його монтажу та обслуговування.