Середа , 08.05.2024

Як часто потрібно міняти ремінь ГРМ автомобіля?

Ремінь газорозподільного механізму (ГРМ) відповідає за синхронізацію колінчастого і розподільних валів.

заміна ременя ГРМ

Він дає точний збіг циклів роботи двигуна машини, тобто вчасно відкриває і закриває клапани відповідно до положення поршня. Якщо ремінь ГРМ стає непридатним або, наприклад, розтягується, то його зубці можуть перескакувати на шківах і порушувати роботу двигуна, що обов’язково потребуватиме ремонту. Обрив ременя ГРМ може спричинити дуже дорогий ремонт двигуна, в деяких випадках його заміну.

Чи можна оцінити стан ременя ГРМ візуально?

викуп авто Київ

Зазвичай ні, тому що він найчастіше знаходиться під кожухом. Однак дивні ознаки в роботі двигуна, такі як цокання, клацання, багато диму з вихлопної труби, підтікання мастила або охолоджувальної рідини з-під кожуха, можуть бути достатньою підставою запідозрити проблему з пасом. До речі, більше цікавої інформації про автомобілі можна знайти на сайті сервісу Автокеш якщо знадобиться, ми ж тим часом розбираємо тему далі).

Як зрозуміти що пора знову міняти ремінь ГРМ?

У середньому заміну проводять кожні 50-150 тисяч кілометрів або 5-10 років служби. Для більш точних даних обов’язково перевірте рекомендації виробника для моделі Вашого авто або орієнтуйтеся на рекомендації з обслуговування наявного типу двигуна.

Ось деякі ознаки того, що ремінь ГРМ працює несправно:

1. труднощі в запуску двигуна.
2. Під час їзди є відчуття, що не вистачає потужності для набору швидкості.
3. Збільшився потік диму з вихлопної труби.
4. У моторному відсіку чути звуки.
5. Є протікання в місці розташування ременя, видно що він брудний або мокрий.
6. Візуально видно тріщини і потертості ременя ГРМ (якщо він у відкритому доступі).
7. Мотор не заводиться, стартер крутить вхолосту.
8. Відчувається розбіжність у роботі колінчастого вала і генератора.
9. Робочі кромки шківів стерті нерівномірно.
10.  Двигун працює переважно на максимальних режимах обертів.

Заміна ременя ГРМ важлива процедура, яку слід проводити відповідно до рекомендацій виробника автомобіля. Для цього потрібні спеціальні знання та деякі інструменти. Заміну проводять у технічних майстернях і СТО. Також дуже важливо враховувати якість самого ременя, який будуть встановлювати. Його краще купувати у представників з хорошою репутацією. Чим якіснішим буде новий ремінь, тим довше він прослужить.

Чи можна поміняти ремінь ГРМ у домашніх умовах

ремінь ГРМ

Звичайно, але тільки в разі, якщо Ви володієте навичками або розумінням цього процесу. Неправильна заміна може призвести до серйозних пошкоджень двигуна, тому якщо ви не впевнені у своїх знаннях, краще звернутися до професіоналів. Якщо Ви хочете зробити це самостійно, пропонуємо інструкцію із заміни ременя ГРМ у домашніх умовах:

1. Перед початком роботи переконайтеся, що у вас є всі необхідні інструменти і новий ремінь. Переконайтеся що ваш автомобіль перебуває на рівній поверхні і двигун повністю охолов.
2. Зніміть все що заважає доступу до ременя. Це може бути повітряний фільтр, акумулятор та інші компоненти.
3. Зніміть старий ремінь. Послабте натягувач і акуратно його зніміть. Будьте обережні, щоб не пошкодити інші компоненти.
4. Встановіть новий ремінь, дотримуючись інструкцій виробника. Переконайтеся що ремінь правильно встановлений на всі шківи і що він достатньо натягнутий.
5. Після заміни, запустіть двигун і переконайтеся, що все працює правильно. Якщо ви чуєте дивні звуки або помічаєте що ремінь занадто натягнутий, або навпаки занадто вільний, вам може знадобитися додаткове налаштування.
6. Коли ви перевірили що все працює правильно, встановіть назад усі компоненти, які зняли для доступу до ременя ГРМ.
7. Прислухайтеся до роботи двигуна в найближчі кілька днів, у цей час можуть з’явитися ознаки помилок. У такому разі переробіть установку ременя або зверніться до фахівців.

Бажаємо Вам вдалого ремонту та беспечних подорожей!