Неділя , 28.04.2024

Народний депутат пропонує позбавляти дітей ухилянтів права вступати до вишів

Народний депутат Вадим Івченко вважає, що залишати людей без грошей неправильно, але мають буди інші обмеження.

Вадим Івченко

Представник фракції ВО “Батьківщина”, народний депутат Вадим Івченко пропонує заборонити вступ до вишів як ухилянтам, так і їхнім дітям. Про це він заявив в інтерв’ю «Телеграфу».

«Блокування рахунків? Ні. Можна інші знайти заходи. Людину залишити без грошей, щоб вона десь помирала, це неправильно. Але інші заходи мають бути. Ви ж як водій штрафи отримуєте. Тут те ж саме: якщо ви не дотрималися закону про військовий облік, то маєте нести відповідальність», – переконаний нардеп.

Івченко припускає, що покаранням у такому разі може бути обмеження в отриманні деяких державних послуг.

«Якщо ти не хочеш виконувати свій громадянський обов’язок, захищати Батьківщину і якщо не стоїш на військовому обліку, держава може тобі відмовляти в послугах. Наприклад: ти не будеш отримувати підтримку держави, твої діти не вступлять до вишу, або ти сам не вступиш до ВНЗ», – зазначив він.

Депутат також відповів на закиди про те, що такі покарання вважаються неконституційними: «А скажіть, конституційно, коли ви маєте захищати свою державу, а ви не приходите в центри комплектування, не оновлюєте свої дані і не стаєте на військовий облік?».

Вадим Івченко наголосив, що в Україні всі чоловіки мають стояти на обліку, і додав, що це не означає, що вони обов’язково будуть на «нулі» чи на війні.

Заяву Івченка прокоментувала голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина. За її словами, жодних норм про позбавлення дітей ухилянтів права на освіту немає: «Наведені цитати – це його особисті міркування щодо того, як держава може реагувати на факт ухилення від мобілізації. Жодних подібних рішень не приймалося ні на рівні політичного керівництва, ні всередині профільного комітету».

Гришина наголосила, що така норма «суперечила б і Конституції, і здоровому глузду».

У свою чергу голова парламентської фракції “Слуги Народу” Давид Арахамія заявив, що подібні заходи влада не розглядає.

“Ніхто не збирається обмежувати дітей у праві на освіту. Таких планів у Верховної Ради немає, не було і не буде! Навіть у контексті змін до правил мобілізації”, – написав Арахамія.

“Чому хтось про це говорить, зрозуміти важко. Але точно не потрібно сприймати це серйозно”, – додав він.

Нагадаємо, 30 січня Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами.

7 лютого, Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт щодо посилення мобілізації. 243 народних депутатів підтримали проект цього закону.