Середа , 08.05.2024

Турбота про близьких: догляд за людиною з хворобою Паркінсона

Хвороба Паркінсона — це прогресуюче захворювання центральної нервової системи, яке супроводжується втратою дофамінергічних клітин мозку. Причина ще невідома.

догляд за хворим

Це дуже поширене дегенеративне захворювання, яке зазвичай проявляється у віці після 50-60 років, але воно також може вражати молодих людей. З віком (після 65 років) ризик розвитку захворювання зростає. Найбільш поширеними симптомами хвороби Паркінсона є скутість, повільність, тремор у спокої та порушення ходи. Прогресування захворювання призводить до порушення моторики, в тому числі дрібної моторики.

Тому багато пацієнтів на пізніх стадіях потребують постійного догляду. Правильний догляд за хворим на хворобу Паркінсона дуже важливий. Оскільки причина захворювання невідома, ефективного лікування не існує. Таким чином, лікування передбачає полегшення симптомів і уповільнення прогресування дегенерації нервових клітин.

Які типові симптоми хвороби Паркінсона?

Характерними симптомами захворювання є: сповільненість рухів, тремтіння, ригідність м’язів і нестабільність постави. Основний симптом, тобто повільність рухів, передбачає повільніше виконання всіх видів діяльності. Виникає проблема з початком руху і з його прискоренням. Тремор має характер тремору спокою, тобто тремтіння кінцівок у нерухомому стані, а на пізніх стадіях захворювання також під час руху.

Ригідність м’язів зазвичай вражає кінцівки, а також тулуб, шию та обличчя. Результатом цього симптому є скошений силует, типовий для цього захворювання. Постуральна нестабільність – це труднощі з утриманням рівноваги, що призводить до падінь. Інші симптоми хвороби Паркінсона включають: розлади мови, погіршення пам’яті, сповільнене мислення, зміни настрою, апатію тощо.

Хвороба Паркінсона – догляд за хворим

Діагноз хвороба Паркінсона часто є шоком для пацієнта та його родини. Хворі та їхні близькі бояться недуги, до якої це призводить. Надзвичайно важливе значення в лікуванні цього захворювання має не тільки фармакологія, яка лише уповільнює прогресування хвороби, а й правильний догляд за хворим з боку сім’ї чи опікуна. Хворий, особливо на пізніх стадіях захворювання, потребує цілодобового догляду.

Цією хворобою страждає не тільки сам хворий, але і його родичі, які часто потребують психотерапії. У багатьох випадках сім’я не може самостійно впоратися з доглядом за хворим на хворобу Паркінсона і потребує підтримки опікуна. Часто сімейна ситуація також вимагає поміщення пацієнта в медичний центр, де йому нададуть професійну допомогу. Це тому, що цей вид догляду не можна поєднувати з роботою. У такому випадку хорошим рішенням буде найняти доглядальницю.

Читайте також:
Сонячна електростанція для бізнесу: які переваги і де замовити?