Субота , 27.04.2024

Який термос взяти в подорож

Кожен турист знає, як приємно спекотного літа втамувати спрагу ковтком прохолодної води, а в морозну погоду зігрітися чашкою гарячого напою.

Тому хороший термос в поході є одним з базових елементів туристичного спорядження. Який посуд туристичний слід взяти з собою в подорож та як правильно вибрати термос — розповідаємо в цьому матеріалі.

Яким має бути туристичний посуд

Кількаденні переходи та складі маршрути — це чималі навантаження на організм туриста, для витримування яких необхідні відновлення сил та повноцінне харчування. Тож в поході не обійтись без кухонного начиння для приготування поживних страв. Звичайний домашній посуд для цього не підійде, адже він виготовлений з матеріалів, які зовсім не відповідають умовам приготування їжі на свіжому повітрі.

Туристичний посуд повинен відповідати таким основним вимогам:

  • компактність;
  • невелика вага;
  • міцність;
  • універсальність;
  • стійкість до високих температур;
  • безпечність.

Однак не всі функції однаково важливі. Багато залежить від обставин, в яких будуть готуватись страви. У випадку стаціонарного кемпінгу посуд може бути важчим і його може бути більше, ніж той, який турист використовуватиме в пішому поході. Проте в кожному випадку знадобиться мінімальний набір з казанка, чайника, кружки, столового наряддя. Цей список можна доповнити іншим корисним в поході начинням: пательні, щоб посмажити страви, дошки для нарізання, термоса для утримання бажаної температури напоїв чи їжі.

термос

Які існують термоси

Перші двостінні контейнери, які складалися зі скляного внутрішнього шару й були заповнені вакуумом, створені ще 150 років тому. Нині термос є одним з основних елементів туристичного спорядження. Існує кілька різних видів термосів, які використовуються в певних умовах:

  • термокружка;
  • термобалон;
  • термос для напоїв;
  • термос для їжі.

Всі види термосів мають однакову конструкцію. Це дві посудини, поставлені одна в іншу, між якими створюється вакуум. Чим кращий вакуум між стінками термоса, тим повільніше буде відбуватися процес охолодження чи нагрівання вмісту внутрішньої чаші.

Як правильно вибрати термос

При виборі термоса для туристичних походів варто врахувати кілька критеріїв:

  • Вакуумний люз. Чим більша відстань між внутрішньою частиною та корпусом, тим повільніше вирівнюються температури всередині та зовні. Тому з двох термосів однакової місткості більший є кращим вибором. Хоча якщо важлива компактність, варто задуматись над компромісним рішенням.
  • Матеріал. Для походу краще вибрати металевий корпус термоса, оскільки в похідних умовах можуть скластися обставини, при яких пошкодження можуть призвести до непридатності приладу.
  • Покриття корпусу. Верх термоса може мати додаткове покриття з фарби матової шорсткої текстури, гуми або пробкового матеріалу, що полегшує його утримання та дещо покращує ізоляційні властивості. Бокова ручка полегшить користування термосом.
  • Пробка. Вибір системи закривання залежить від індивідуальних уподобань. Традиційні пробки, які закручуються, менше пошкоджуються, але вони не завжди зручні у використанні (наприклад, їх складніше відкривати у рукавицях чи у складних погодних умовах). Механізм «клацання» є швидшим і зручнішим для використання, але частіше може виходити з ладу.

Термоси — це товари, які використовуються часто і тривалий час, тому до їх вибору варто віднестись відповідально. Магазин Travelersclub пропонує великий асортимент термосів та іншого туристичного посуду, які забезпечать максимальний комфорт у будь-якому поході.