Субота , 27.04.2024

Естетика прикусу: якщо пірнути глибше

Прикус — це співвідношення зубів верхнього та нижнього ряду при повному їх зімкнені.

мед-центр

Більш ніж 90% населення світу має проблеми прикусу різної тяжкості, та не всі усвідомлюють, що це не лише естетична проблема. Неправильний прикус може мати серйозні наслідки на системи та органи, які, на перший погляд, зовсім не пов’язані з зубним рядом. Отже, чому не варто нехтувати ортодонтом, якщо є ознаки неправильного прикусу?

В перелік функціональних порушень, що виникають на фоні патологічно розміщених зубних одиниць, дуже великий. Ортодонтія у Білій Церкві https://medhealth.in.ua/our-services/dentistry/ortodontija-u-bilij-cerkvi/ висвітлює найбільш часті ускладнення через відсутність лікування прикусу:

  • Нерівномірне навантаження на зуби призводить до патологічного стирання емалі, запалення слизових, розшатування та втрати зубних одиниць. Згідно зі статистикою, карієс та пародонтит частіше діагностують у пацієнтів з неправильним прикусом.
  • Порушення дихання. Через зміщення нижньої щелепи можуть звужуватися дихальні шляхи. Це призводить до гіпоксії — кисневого голодування, що з часом може негативно вплинути на роботу мозку та когнітивні функції, спровокувати призвести до патологій серця.
  • Мігрені — частий супутник патологічного зміщення зубів. Приступи мігреней в даному клінічному випадку пояснюються спазмуванням м’язів через відсутність рівномірного навантаження на них, порушенням кровообігу. Також порушення прикусу може впливати на нервові закінчення, призводити до їх спазмування чи запалення. В такому випадку можливі невралгії, оніміння пальців, кінцівок.
  • Патологічне розміщення нижньої щелепи, а саме зміщення її вглиб, може сприяти стисканню верхньої барабанної артерії. Через це може з’явитися шум у вухах, погіршитися або зовсім зникнути слух.
  • Розвиток хронічних запальних процесів у суглобах — також результат неправильного прикусу. При такому діагнозі елементи скронево-нижньощелепного суглоба частково стираються, запалюються, що спочатку протікає латентно, без явної симптоматики. Але з часом набирає хронічного характеру, розповсюджується на опорно-руховий апарат та набуває форми артриту чи артрозу.

У людей з неправильним прикусом нерідко діагностують психологічні проблеми: вони мають складнощі з адаптацією у соціумі, обмежують себе у спілкуванні, мають проблеми з самореалізацією. Аби уникнути ускладнень, зверніться у медичний центр «MedHealth» до спеціалістів з естетичної стоматології та протезування.