Субота , 27.04.2024

Від чого залежать ціни на дошку і брус, та як вибрати якісний матеріал?

Пиломатеріали виробляються з натурального дерева й активно використовуються в багатьох сферах виробництва, починаючи від виготовлення меблів і декору, закінчуючи кораблебудуванням.

Відрізняються вироби з деревини за типом розпилу, ступенем обробки, формою і розмірами, а ось ціни на дошку та інші лісоматеріали формуються залежно від сортності, унікальності породи дерева, з якого виготовлені, та інших характеристик. Але як простій людині не загубитися серед цього розмаїття і вибрати вироби відповідно до потреб?

Дерев’яні бруски та дошки – параметри та види

дошка і брус

Усі пиломатеріали насамперед відрізняються за формою та розмірами: дошки мають прямокутну форму розпилу з товщиною до 100 мм і шириною вдвічі більшою за товщину. Цей вид виробів може бути обрізним (виробляються в процесі спилювання дефективних країв) і необрізним (можуть мати необроблені ділянки). Необрізні дошки вважаються дешевшим матеріалом, ніж обрізні. Що стосується форми і розмірів, то вони можуть бути різними залежно від потреб замовника, можливий навіть розпил за індивідуальними параметрами, хоча стандартними вважаються від 25×100 мм, до 70×200 мм.

Дерев’яні бруски в https://lestorg.dp.ua бувають із прямокутним або квадратним перетином, товщиною від 100 мм і шириною, що не перевищує подвійну товщину. На сайті компанії ЛісТОРГ представлені пиломатеріали від 100×50 мм до 200×150 мм.

Де дошку і брусок купити вигідно?

купити дошку

Вартість пиломатеріалу залежить від його розмірів, ступеня обробки та сорту. Розрізняють:

  • екстра-ґатунок (нульовий) – має найвищу якість, деревина йде без будь-яких дефектів, тому і ціна відповідна на такі вироби, використовуються для оздоблювальних робіт, монтажу дерев’яних сходів, у меблевому виробництві;
  • перший сорт допускає невеликі похибки у вигляді маленьких тріщин або смолистих кишень, вартість цих пиломатеріалів буде середньою, підходить для зведення крокв або інших конструкцій;
  • найдешевшими вважаються другий і третій сорт, де дефекти на дереві допустимі у вигляді гнилих сучків і наскрізних тріщин, тому як будівельний матеріал його використовують хіба що при зведенні господарських або тимчасових будівель.

Вигідніше за все дошку або брусок купити не в будівельному магазині, а безпосередньо у компаній, які займаються виробництвом виробів з дерева, до того ж у них можна замовити розпил під замовлення за потрібними параметрами. Крім точки самовивозу, ЛісТОРГ пропонує своїм клієнтам доставку товару по місту Дніпро і навіть по Україні на адресу замовника, або ж поштовими службами на пункти видачі.