П’ятниця , 03.05.2024

Безпілотні технології та AI-рішення: Сергій Токарєв про український miltech під час війни

Україна має безупинно працювати над розвитком військових технологій. Війна з Росією триватиме довго та матиме багато етапів — і українці повинні бути завжди готові давати відсіч.

Сергій Токарєв

На цьому наполягає Сергій Токарєв, IT-підприємець та співзасновник інвестиційної групи Roosh.

“Ми маємо усвідомити, що війна надовго, що агресивний сусід нікуди не дінеться. У моєму розумінні найстрашніше станеться не сьогодні, а у наступні 5-10 років. Зрозуміло, що зараз росія програє, росіяни не переживуть це приниження і буде спроба реваншу. Питання, що ми зробимо, щоб йому запобігти”, – зазначає Токарєв.

Після початку повномасштабного вторгнення саме miltech-напрямок був визначений Міністерством цифрової трансформації України як пріоритетний. Зокрема, Український фонд стартапів, заснований за ініціативою Кабміну у 2018 році, активно підтримує цей сектор: інституція надає гранти до $ 35 000 на проєкти, що працюють з військовими технологіями, кібербезпекою та обороною.

Наразі розробка miltech-рішень в Україні відбувається набагато швидше: те, на що раніше йшло близько двох років, сьогодні реалізують за декілька місяців. Якщо ж порівнювати нинішній етап з початком війни у 2014 році, то сфера військово-технічних розробок, залежно від сектору, зросла в три-сім разів.

Безпілотники

Сергій Токарєв підкреслює: сьогодні українці активно використовують нові технології для вдосконалення старого радянського озброєння. Яскравий приклад цього — безпілотники, які після модернізації долають 1200 км, обходячи російську ППО.

Саме БПЛА-технології розвиватимуть найшвидше, переконаний інвестор — оскільки це те, що дозволяє атакувати ворожий об’єкт, не ризикуючи власними людьми. Зокрема, у 2023 році держава вклала в проєкт “Армія дронів” 40 мільярдів гривень. Це дозволило законтрактувати понад 300 тисяч безпілотників, 90% яких — вітчизняного виробництва.

А у квітні 2024 міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив: протягом одного тижня оператори ударних підрозділів “Армії дронів” уразили 20 російських танків, 39 ББМ, 66 гармат та дев’ять складів.

Сергій Токарєв

На думку Токарєва, найближчим часом розвиватимуть технології з дистанційним керуванням. Наприклад, автономні танки — ця техніка може бути значно дорожча у створенні за традиційну, однак дозволить не ризикувати життям та здоров’ям спеціалістів.

Також вже сьогодні фахівці працюють над розробкою технології, що дозволить закопати у зоні бойових дій контейнер з дронами, який активуватиметься за певних умов.

Можна передбачати, що майбутні воєнні конфлікти, які переживатиме людство, будуть стовідсотково безпілотними — так сторони втрачатимуть менше військовослужбовців під час операцій.

Штучний інтелект

Російсько-українська війна є наймасштабнішою за майже століття, а використання у ній технологій є безпрецедентним, наголошує підприємець. Зокрема, широко використовується штучний інтелект.

Так, учасники defense-tech кластера Brave 1 на основі штучного інтелекту розробили Griselda — систему, яка збирає розвіддані з різних джерел. Технології ШІ не лише аналізують та фільтрують інформацію про росіян, а й автоматично збирають дані про розташування та пересування ворожих підрозділів.

За місяць система здатна опрацювати понад 25 тисяч цілей. Від отримання розвідданих до появи їх у Griselda проходить 28 секунд. Вся інформація проходить чотири ступені перевірки, а до її опрацювання залучаються модулі автоматичного аналізу та нейронні мережі.

Інвестиції в miltech-сектор за кордоном

Примітно, що російська агресія проти України вплинула на зміни в держбюджетах багатьох країн. Зокрема, Німеччина виділила понад € 100 мільярдів для підвищення безпеки. У планах Литви — збільшити частку оборонного бюджету до 2,5% ВВП.

Не обходить західні країни і розробка військових технологій за допомогою Artificial Intelligence. Так, Міноборони США вимагає виділити $ 874 мільйони на ШІ-рішення — це майже вдвічі більше, ніж минулоріч.

У військові розробки вкладаються не лиже кошти з держбюджету. Наприклад, за перший квартал 2023 року в американські miltech-стартапи було інвестовано $ 14,5 мільярдів, що є абсолютним рекордом.