Четвер , 02.05.2024

Зеленський постав перед вибором між поганим та ще гіршим варіантами – The Washington Post

Ситуація на фронті в Україні ставить президента Володимира Зеленського перед вибором між двома варіантами.

Володимир Зеленський

При цьому один з них поганий, а другий ще гірший. Про це пише  Газета по-українськи з посиланням на The Washington Post.

Видання зазначає, що офіційні особи в Україні та на Заході вважають, що агресори посилюють авіаудари по українських тилах та повільно просуваються на полі бою. Тим часом Сполучені Штати Америки припинили надавати військову допомогу, в той час, як Європа не наважується зробити більше. Тому перспектив перемогти не видно.

“Статус-кво жахливий. Зараз боротьба зайшла в глухий кут, українці щодня гинуть на полі бою. Але українці кажуть, що припинення вогню також не може початися, тому що воно просто дасть росіянам час поповнити свої сили”, – йдеться у публікації.

Видання пише, що Зеленський не може собі дозволити почати переговори з російським диктатором Володимиром Путіним, оскільки такий крок буде токсичним у політичному плані. Українське суспільство категорично проти здачі територій, тоді як Кремль не виявив готовності прийняти нічого, окрім капітуляції України.

Головною проблемою для української влади нині стали очікування громадян, які хочуть побачити обіцяну деокупацію всіх територій, включно з Кримом.

Один з українських депутатів заявив виданню, що “розумні люди розуміють, що це не реально” і додав, що політичному керівництву “потрібно було колись скоригувати цю риторику”.

Перед українським керівництвом постала також серйозна проблема з живою силою на полі бою, але цю проблему Україна здатна закрити самотужки. Неназваний західний дипломат, який працює у Києві, розповів виданню, що непопулярний законопроєкт про мобілізацію призвів до політичного пінг-понгу між Офісом президента і Верховною Радою.

“Ніхто не хоче насправді нести відповідальність на цьому етапі. Але це доведеться зробити. Тож навколо цього також виникає соціальна напруга”, – сказав дипломат.

Крім того, проведення широкомасштабної мобілізації призведе до економічних проблем. Влада не може платити зарплати військовим з іноземних грошей, а деякі галузі вже стикнулись з дефіцитом робочої сили. Також українська економіка потерпає від постійних ракетних атак та обстрілів, що відлякує іноземні інвестиції.

Один з українських депутатів на умовах анонімності заявив, що у подібних умовах Україна не проживе ще 10 років. Проте інші вважають, що боротьба може тривати навіть довше.

“Ніхто не буде поступатися територією, але люди розуміють, що її повернення може зайняти багато часу. Яку форму це може мати? Тут погляди різняться. Довга війна з остаточною перемогою? Раптовий колапс у російській структурі влади? Успішний контрнаступ? Але для цього потрібен зовсім інший тип підтримки, ніж той, який Україна має зараз”, – сказав колишній міністр економіки України Тимофій Милованов.

Читайте також:
Обмежено придатні повинні пройти медичний огляд заново: Зеленський підписав закон