Середа , 22.05.2024

Дитячі розвиваючі іграшки: які бувають та як вони працюють

Іграшки – важливий інструмент, який допомагає дитині не тільки організувати власне дозвілля, а й почати пізнавати світ.

Особливо в цій справі допомагають іграшки, що належать до категорії розвивальних. Вони допомагають малюкам тренувати дрібну моторику, уважність, посидючість або ж просто дають змогу дізнатися більше про навколишній світ. Найважливіше – підібрати на сайті іграшки, які відповідатимуть віку дитини. Тоді процес гри принесе найбільше користі та дозволить належним чином розвинути корисні навички та різні здібності.

дитячі іграшки

Основна класифікація розвивальних іграшок

Розвиток дрібної моторики, мислення, уяви – все це дається малюкові в рази простіше, якщо виконується в процесі цікавої та веселої гри. Розвиваючі іграшки можна розділити на такі категорії:

  • Головоломки, конструктори, кубики. Допомагають запам’ятовувати кольори та форми предметів, розвивають фантазію, дрібну моторику. Що молодша дитина, то більшими мають бути елементи. Для дітей старшого віку можна купувати й більш-менш невеликі предмети, пластикові або дерев’яні.
  • Інтеравтиви. Наприклад, це музичні килимки, дитячі телефони та комп’ютери. Усе те, що може видавати звуки, співати пісеньки. Допомагає краще засвоювати звуки, швидше почати говорити.
  • Сортери. Мають порожнистий корпус з отворами, куди потрібно складати різні геометричні фігури. Допомагають із розвитком моторики та причинно-наслідкового зв’язку. Підходять малюкам віком 1-1,5 року.
  • Прорізувачі. Їх використання не сприяє розвитку певних здібностей, але допомагає зменшити біль у період прорізування молочних зубів.

Не обов’язково використовувати лише якийсь один тип розвиваючих іграшок для дитини. Так і набагато веселіше, і розвиток корисних навичок відбуватиметься рівномірно. В іншому випадку малюкові дуже швидко набридне.

Популярні розвивальні іграшки

Цей ТОП-5 допоможе визначитися з вибором на перших порах. Так буде набагато простіше зрозуміти, що малюкові подобається і що йому цікаво.

Дитячий комп’ютер

Сучасні діти цікавляться гаджетами не менше за дорослих. Тому портативний комп’ютер точно припаде їм до душі. Завдяки цій іграшці, дитина зможе вивчити алфавіт, запам’ятає правильну вимову букв і слів, почне тренувати пам’ять. Цей вид дитячих розвиваючих іграшок часто доповнюється телефоном для малюків.

Ігровий килимок

Відмінний вибір для найменших. Часто має музичні та світлові ефекти, а також різні рівні складності. До ігрових належить також версія і танцювального килимка, проте ця модель більше для старших малюків, які вже ходять самостійно. Танцювальний килимок додатково допоможе розвинути фізичну витривалість.

Кінетичний пісок

Тренує тактильну чутливість і стабілізує емоційний стан. Порівняно зі звичайним піском, кінетичний не засмічує очі та ніс, його легко прибирати, у ньому немає дрібного сміття та інших шкідливих речовин, він довго зберігає свої властивості. Пісок різнокольоровий, що може стати хорошою альтернативою акварельним фарбам.

Пластилін

Сприяє розвитку абстрактного мислення та фантазії. Хорошою альтернативою стане також спеціальне тісто для ліплення. І те, й інше важливо вибирати з натуральним, безпечним складом. Довге сидіння з прямою спиною також допоможе формуванню правильної постави.

діти граються

Розвивальний комплекс

Прекрасний помічник у нелегкій пригоді під назвою “знайомство з навколишнім світом”. Цей комплекс для малюків складається з великої кількості різних деталей, які допомагають розвивати координацію, зорове сприйняття, логіку, тактильність тощо.

Розвиваючі іграшки для дітей – важлива ніша в категорії дитячих товарів. Їх застосування дає змогу дітям швидше освоїтися в навколишньому світі, отримати необхідні навички. Найголовніше – іграшка повинна відповідати віку.