Субота , 27.07.2024

У Тернополі патрульна поліція не встигла зупинити п’яного водія: він скоїв ДТП

Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

водій кермо

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 6 серпня 2023 року у місті Тернополі. Ввечері, о 18:37, на вулиці Полковника Данила Нечая водій автомобіля “Mitsubishi Lancer” не обрав безпечної швидкості руху, не зупинився при виявленні перешкоди та допустив зіткнення з легковим автомобілем “Volvo XC90”, який зупинився перед перехрестям.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження з матеріальними збитками.

Водій “Мітсубісі” мав явні ознаки алкогольного сп’яніння: різкий запах спиртного з рота, поведінка, що не відповідає обстановці. Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці автопригоди та у медичному закладі він відмовився.

На порушника склали два адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судовому засіданні водій “Мітсубісі” своєї провини у вчиненні зазначених порушень не визнав. Вказав, що на перехресті вулиць Нечая та Теліги при виконанні повороту праворуч допустив зіткнення, оскільки автомобіль “Вольво” знаходився на середині проїжджої частини та не було можливості уникнути удару. Від проходження огляду на стан сп’яніння відмовився через стресовий стан та недовіру до приладу “Драгер”. Стверджував, що потім виявив бажання пройти огляд у медзакладі, але патрульні поліцейські відмовили в цьому, мотивуючи тим, що уже склали усі адмінматеріали.

Потерпілий водій автомобіля “Вольво” пояснив, що перед в’їздом на перехрестя вулиць Нечая – Теліги зупинився, щоб пересвідчитися у відсутності перешкоди, адже там через зелені насадження по боках обмежена видимість. І в момент зупинки у нього на великій швидкості в’їхав автомобіль “Мітсубісі”. Водій “Вольво” припускає, що міг виїхати на зустрічну смугу, адже там не було розмітки, але міг виїхати тільки для того, щоб краще побачити можливу перешкоду на головній дорозі. За його словами, причиною аварії стала саме висока швидкість водія “Мітсубісі”.

Важливими у цій справі виявилися покази свідка. Жінка розповіла, що 6 серпня разом з сім’єю відпочивала на пляжі “Циганка”. На парковці поруч з їхнім автомобілем стояли автомобілі “Jeep” та “Mitsubishi Lancer”. За якийсь час вона помітила, що водій автомобіля “Jeep” робить зауваження водієві автомобіля “Mitsubishi Lancer”, який перебував у не надто адекватному стані, тобто було помітно, що у чоловіка хитка хода та порушена чіткість вимови.

Незважаючи на зауваження, водій “Мітсубісі” заявив, що таки буде виїжджати з парковки. Після цього жінка-свідок втрутилася у розмову і також порадила нетверезому чоловікові не сідати за кермо.

Однак той проігнорував зауваження, і згодом таки виїхав з парковки. Далі помчав на великій швидкості, на вулиці Наливайка обігнав два автомобілі і на перехресті вулиці Теліги – Нечая скоїв ДТП.

Жінка-свідок о 18:36 звернулася на лінію “102” у поліцію і повідомила про неадекватного та небезпечного водія, однак так склалося, що уже через хвилину після її звернення керманич “Мітсубісі” скоїв аварію, а патрульні поліцейські трішечки не встигли – під’їхали на місце події за кілька секунд після зіткнення.

Заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Mitsubishi Lancer” визнати винним у вчиненні порушень ст. 124 і ч. 1 ст. 130 КУпАП та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Порушник не погодився з отриманим покарання та подав апеляційну скаргу, однак безуспішно – Апеляційний суд постанову суду першої інстанції залишив без змін.

Читайте також:
В аварії поблизу Тернополя загинув водій автомобіля “Chery QQ”