Субота , 27.07.2024

Диск для циркулярки по дереву: як обрати і де купити?

Пила без полотна в принципі марна. Однак слід пам’ятати, що вибір таких аксесуарів дійсно великий. Одні диски використовуються для торцювальних і циркулярних пилок, а ще інші – для настільних пилок.
циркулярка

Диски мають різний діаметр, як і отвір у їх центрі. Все це робить їх придатними для різання деревини, ламінованих панелей, алюмінію тощо. Обрати якісний диск для циркулярної пилки можна, перейшовши за посиланням на сайт магазину M-Group.

Зубці в пилкових полотнах – найважливіший елемент

Пильні диски відрізняються за кількома параметрами. Найважливішими, безсумнівно, є ті, що стосуються зубців – вони багато в чому визначають призначення тієї чи іншої моделі, тобто який матеріал можна різати конкретним диском. Отже, що варто знати про зубці?

18-24 зубці – диски з невеликою кількістю зубців добре підходять для різання м’яких матеріалів, напр. Вони виробляють велику і товсту стружку. Моделі цього типу підходять для виконання розділових розрізів.

30-90 зубців – рекомендовано для робіт, що вимагають більшої точності. Такі диски можна використовувати для різання як м’яких, так і твердих матеріалів (вони підходять, в тому числі, для різання різних порід екзотичної деревини). Підходять для поперечних, косих і кутових розрізів.

диск для циркулярки

Як правило, чим твердіший і тонший матеріал, тим більше зубів має мати пилкове полотно.

Що стосується форми і розташування зубців, то варто знати кілька правил. По-перше, трапецієподібні та плоскі зуби, розташовані в шаховому порядку, добре підходять, зокрема, для: для різання твердої деревини, фанери або оргскла.
По-друге, чергуються скошені зуби, які загинаються то в одну, то в іншу сторону, можуть обробляти як суху, так і вологу деревину. Крім того, вони підходять для різання як м’яких, так і твердих матеріалів. Використовуючи такі диски, можна точно робити поздовжні і поперечні розрізи.

Пильні диски – що ще варто знати?

Серед інших важливих характеристик пилкових полотен, безсумнівно, є матеріал, з якого вони виготовлені. Найбільш поширені диски двох типів: сталеві і ті, що складаються з двох матеріалів, тобто сталевого корпусу і зубців, виготовлених, наприклад, зі спеченого твердого сплаву. Останні також часто називають відієвими дисками. Вони ідеально підходять для виконання точних робіт і відрізняються високою стійкістю до пошкоджень. Різання з ними зазвичай проходить дуже гладко та пов’язане з меншим ризиком застрягання диска в матеріалі, що обробляється.

Також варто звернути увагу на компенсатори, тобто спеціальні вирізи на пильних полотнах, які відводять тепло і знижують шум, що створюється пристроєм.

Діаметр полотна теж важливий – він повинен підходити до пилки. Для настільних пилок потрібні полотна більшого діаметру – бажано не менше 250-300 мм. Пристрої з меншою потужністю, як правило, оснащені меншими дисками.

Важливо, що діаметр диска також повинен відповідати матеріалу, який обробляється. Більші моделі підходять для різання більш твердих матеріалів, тоді як моделі з меншим діаметром підходять для різання м’яких матеріалів.