Субота , 27.07.2024

Як фейк-активісти стали співучасниками дерибану: під прикриттям акції «ЗСУ в ПЕРШУ ЧЕРГУ!» вкрадено 500!! мільярдів грн з держбюджету

Окупанти захоплюють прикордонні населені пункти на Харківщині. Наші воїни б’ються в «голому полі» без укріплень.

Головна причина: міністерські чиновники на чолі з вже колишнім віце-прем’єром Олександром Кубраковим не побудували першу лінію оборони, а кошти банально розікрали. Гроші, які мали йти на побудову лінії оборони, уряд ще в 2023 році забрав з місцевих бюджетів.

То де ж обіцяна фортифікація? Де перша лінія оборони? Де мільярди, що були виділені урядом? Хто винен у втраті прикордонних селищ? Даємо конкретні відповіді на ці питання.

Хроніка розкрадань коштів

Вересень-листопад 2023 р.: під Тернопільською міською радою, як і перед більшістю місцевих рад України, мітинги так званих «активістів» «ЗСУ В ПЕРШУ чергу!». Вимагають зупинити всі ремонти, витрачати гроші лише на оборону.

Листопад 2023 р.: уряд забирає в громад від третини до чверті місцевого бюджету (аргумент, неефективно витрачаються у час війни). Це військовий ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) та частину дорожнього збору. З цих коштів фінансується Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури (керівник Мустафа Найєм, саме агентство підпорядковується на пряму Олександру Кубракову). Агентство має фінансувати будувати фортифікаційні споруди на кордоні.

Березень 2024 р: Харківська область отримала 4 млрд грн на укріплення кордону. Віце-прем’єр Кубраков заявляв про фінальний етап земляних робіт та високі темпи будівництва. На ділі реальність є абсолютно інакшою.

Березень 2024 р.: Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрило компанію-підрядника, яка намагалась розтратити понад 20 млн грн бюджетних коштів на будівництві фортифікаційних споруд на Харківщині.

За даними БЕБ, компанія неодноразово ставала переможцем тендерних торгів та загалом мала отримати за договором понад 240 млн грн. Частину коштів тоді було переведено на рахунки фізичної особи – підприємця, зареєстрованого у січні 2024 року, яка фактично працює адміністратором закладу харчування, тобто не має відношення до будівництва. Пізніше, після отримання коштів ФОП намагалась перерахувати їх на рахунок компанії, що може бути пов’язана із діяльністю так званих “конвертаційних центрів”.

Квітень 2024 р: стало відомо про викрадення більш ніж 51 млн грн підприємством належним дружині екс-заступника харківського міського голови Ігоря Терехова – Андрія Руденко. Фірма постачала колючий дріт для фортифікаційних споруд у регіоні та місті. Натомість, опісля «добровільного звільнення» Руденка та публікації матеріалів слідство зупинилось.

Травень 2024 р.: голова антикорупційного центру “Межа” Мартина Богуславець для колонки в “Українській правді” зазначила, що Департамент ЖКГ та ПЕК Харківської ОВА  укладав прямі договори на постачання деревини для укріплень із фірмами з ознаками фіктивності.

На 362 млн гривень чиновники уклали договори на деревину (поставка 71619,7 куб.м.), інформація щодо якої засекречена, із ФОП Чаус І. О., ТОВ “Герц індустрія”, ТОВ “Сатисбуд”, ТОВ “АТТ БУД” та ТОВ “Деревообробне підприємство “Восход”. Усі почали заробляти мільйони через кілька місяців після реєстрації. Класично – за прямими договорами і без конкурсних закупівель.

Травень 2024 р: ані Кубраков, ані БЕБ, ані ДБР, НАБУ та, навіть, посадовці Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ так і не доїхали до Харківщини із перевіркою стану фортифікацій.

Всі вони несуть пряму відповідальність за втрату української землі на Харківщині, за смерті наших воїнів та мирних мешканців регіону.

Читайте також:
Мерія виплачує по 10 000 грн на лікування та реабілітацію кожному тернополянину, який отримав поранення на війні