Неділя , 08.09.2024

У Тернополі водій “Дачії” випив пива після скоєння ДТП і отримав 34000 грн штрафу

Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який після скоєння дорожньо-транспортної пригоди вживав алкогольні напої.

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 4 жовтня 2023 року у місті Тернополі. Ввечері, близько 18:00, водій автомобіля “Dacia Logan” під час перестроювання на іншу смугу руху допустив зіткнення з автомобілем “Ford F-150”.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження з матеріальними збитками.

Винуватець зіткнення залишив місце автопригоди і, як згодом виявилося, перебував у стані алкогольного сп’яніння. Пояснив правоохоронцям, що випив 0,5 л пива уже після автопригоди.

На порушника склали три адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкогольних напоїв після дорожньо-транспортної пригоди до проведення огляду на стан сп’яніння).

У суді усі три протоколи об’єднали в одне провадження. У судове засідання водій “Дачії” не з’явився, але направив на адресу суду клопотання про розгляд справи за його відсутності. Також надіслав письмові пояснення, у яких вказав, що після вчинення ДТП зупинився, вказав водієві “Форда” про визнання своєї провини та запропонував скласти Європротокол. Після оформлення протоколу йому здалося, що водій “Форда” занадто агресивний тому вирішив відшкодувати йому збитки. Для цього побіг додому за грішми і вдома випив алкоголю, оскільки за фактом ДТП уже було складено Європротокол. Відтак, водій “Дачії” просив закрити провадження у справі, так як він з місця автопригоди не втікав і в стані сп’яніння автомобілем не керував.

Втім, ця версія не знайшла свого підтвердження і була спростована іншими матеріалами справи, в тому числі поясненнями потерпілого водія та відеоматеріалами з місця події. Зокрема, на відео зафіксовано, що під час складання протоколів поліцейськими водій “Дачії” жодним словом навіть не згадав про Європротокол.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Dacia Logan” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень та призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених, а це за ч. 4 ст. 130 КУпАП.

Призначене покарання – штраф у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки.

Читайте також:
Прочищення каналізації: як це відбувається і куди звернутися за допомогою?