Субота , 28.09.2024

У Тернополі водій “Шкоди” за вживання алкоголю після ДТП отримав 34000 грн штрафу

Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який вживав алкогольні напої після скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 27 вересня 2023 року у місті Тернополі. Вранці, близько 06:20, на вулиці Мазепи водій автомобіля “Шкода Фабія” під час виконання маневру розвороту проявив неуважність та допустив наїзд на велосипедиста, який рухався рівнозначною дорогою у зустрічному напрямку.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні пошкодження з матеріальними збитками.

Водій “Шкоди” залишив місце події і згодом, коли його розшукали поліцейські, перебував у стані алкогольного сп’яніння. Пояснив, що вживав алкогольні напої уже після вчинення автопригоди.

На порушника склали три адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкогольних напоїв після дорожньо-транспортної пригоди або після законної зупинки поліцейськими).

У суді усі три протоколи об’єднали в одне провадження. У судовому засіданні водій “Шкоди” визнав свою провину тільки у вчиненні ДТП. Пояснив, що він під час маневру розвороту не побачив велосипеда, у зв’язку із чим сталося зіткнення. Він зупинився, підійшов до велосипедиста, надав йому матеріальну допомогу, виконав ще два замовлення і поїхав додому. Приблизно в 14:00 до нього подзвонили з поліції з приводу ДТП, проводили його медичний огляд. Після ДТП, у зв’язку із стресом він вже вжив алкогольні напої – 0,5 л горілки на двох з другом та 1 л пива.

В судовому засіданні потерпілий пояснив, що він їхав на велосипеді, коли його збив автомобіль. Водій пояснив, що спішить, дав йому 1000 гривень і поїхав. Велосипедист каже, що після цього відчув кров, пішов шукати аптеку, однак, перехожі йому викликали швидку через те, що було багато крові. В медичному закладі повідомили про необхідність накладати шви, оскільки рана глибока. Велосипедист стверджував, що відразу ж пробачив водія, розумів що це було ненавмисно, не хотів брати 1000 грн, однак, не мав біля себе грошей на ліки.

Заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Шкода Фабія” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень та призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених, а це за ч. 4 ст. 130 КУпАП.

Призначене покарання – штраф у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки.

Водій не погодився із таким рішенням та подав апеляційну скаргу, однак безуспішно – Апеляційний суд залишив постанову суду першої інстанції без змін.

Читайте також:
Промислові газові балони від Cylinder