Четвер , 19.09.2024

Кросворди: коротка історія їх виникнення

Кросворди є не тільки ідеальним способом гарно провести вільний час, але й дають можливість покращити логічне мислення та неймовірно розвинути пам’ять.

Як створювався світовий кросворд

Перший у світі кросворд був опублікований 21 грудня 1913 року в США. Історія його створення проста. Напередодні Різдва Артур Вінн, редактор розважального додатку «Fun» до недільної газети «The New York Sunday World», отримав наказ від свого начальника створити щось цікаве до свят — те, що приверне увагу читачів. Артур охоче взявся за роботу, і результатом його дій стала маленька головоломка, яка, як згодом виявилося, швидко знайшла групу прихильників.

Різноманітні види головоломок і загадок створювалися і раніше, але винахід Вінна мав перші ознаки сучасних кросвордів. Вона була створена за зразком салонної гри, в яку часто грав дідусь Артура. Гра називалася «магічний квадрат» або «подвійний акровірш».

Використовуючи свою техніку, редактор створив кросворд, макет якого являв собою симетричну діаграму зі списком слів, які потрібно відгадати, і цифрами на ньому, які вказували на місце, куди слід вводити правильні розв’язки. Діаграма отримала назву «word-cross», а першим її виразом було слово «FUN» — відсилання до назви розважальної газетної вкладки.

Величезний інтерес читачів сприяв поширенню кросвордів. Через кілька років кросворди були надруковані в одній з найвідоміших газет світу («Нью-Йорк Таймс»). Спочатку лише в недільних виданнях, а через 25 років, у 1950 році, вони увійшли до щоденного випуску цієї газети.

Кросворди в сучасному світі

Зараз масово друкують кросворди, починаючи від панорамних (скандинавських), закінчуючи філвордами та кейвордами. Цікавий факт, що не всі мови пропонують кросворди. Щоб цього досягти, окремі літери алфавіту повинні позначати окремі звуки. Тому не можна створювати кросворди китайською мовою. В Україні кросворди також користуються неабиякою популярністю. Кожен охочий може купити кросворди українською недорого і у великому асортименті.