Понеділок , 16.09.2024

Походження традиції кремації та її сучасне виконання

Такі елементи, як ритуальні вінки, поминальний обід та організація поховань мертвих безперечно є символами давнини, які перейшли й у наші часи.

Але, з плином часу з’явилися й інші ритуальні обряди. Одним з таких є кремування тіла.

Звідки прийшла традиція кремації

Кремація або кремування тіла, як ритуальний обряд, прийшли до нас з давніх часів. Вперше така процедура була проведена ще у Стародавньому Китаї та у Давній Індії. Там кремація була частиною індуїстських ритуалів протягом цілих тисячоліть.

Проводили таку процедуру з тілом померлого для того, щоб його душа могла переродитися. Це був символ віри у реінкарнацію й в очищення душі після наземного життя. З плином часу процедура кремації у Китаї замінилася на класичні поховання. В Індії такий ритуальний обряд існує й дотепер.

У Стародавніх Греції та Римі також проводили кремування тіла. Вважалося, що це допоможе душі померлого підготуватися до переходу у потойбічний світ. Також ця процедура була символом очищення душі та тіла.

Перехід у сучасність

Традиція кремації була практично забута протягом багатьох століть, у період з 11 по 18 століття. Згодом, вона почала активно відроджуватися. В Європі у 19 столітті, після того, як серед ритуальних обрядів домінували класичні поховання тіла, знову почали використовувати кремацію.

Вважалося, що цей тип поховань є більш гігієнічним. Це явище викликало багато прихильників серед філософів та реформаторів минулих двох століть. З’явився цілий рух про право на вільний вибір типу похорону.

Сьогодні кремація активно використовується у багатьох цивілізованих країнах, у тому числі в Україні. Сьогодні нікого не здивує крематорій у Чернівцях, у Львові, Сумах, Харкові чи в будь-якому іншому місті.

Цю процедуру поховання обирають через обмежений простір на кладовищах, а також у цілях збереження екології. Слід зазначити, що сьогодні в Україні працюють державні та приватні крематорії.

На законодавчому рівні ця ритуальна процедура регулюється низкою законів та норм, які забезпечують певну якість виконання кремації та відповідальність за проведені зазначені послуги.

На рівні суспільства ставлення до кремації дещо змінюється, хоч і повільно. Все більше людей відкрито ставляться до популяризації такого виду поховань, як сучасного їх варіанту.

Висновок

Традиції проведення кремації перейшли у наші часи ще з давнини. Вони змінювалися з плином часу під впливом культурних та релігійних міркувань. В Україні сьогодні зазначена процедура стає все більш популярною завдяки своїм практичним та екологічним перевагам.