Неділя , 24.11.2024

У дитячому таборі на Тернопільщині діти масово заразилися “кишковим грипом”

В оздоровчому таборі «Лісовий», що на Борщівщині, захворіло 10 дітей. Усім поставили діагноз гастроентероколіт (кишковий грип). Випадок стався ще на початку серпня, але тільки нещодавно про нього стало відомо. Діти були госпіталізовані, але станом на сьогодні усіх їх виписали з лікувального закладу.

В усіх дітей захворювання протікало у легкій формі. У 4-ох хворих діагноз підтверджено лабораторно на базі вірусологічної лабораторії ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України». Зараз спалах інфекції вдалося ліквідувати, повідомляє “Номер один“.

Кишковий грип реєструється груповими спалахами в туристичних групах, місцях масового відпочинку людей, де збудник має реальну можливість швидко передаватися від людини до людини. До основної групи ризику належать діти молодшого віку, літні люди та особи з ослабленим імунітетом.

Як повідомили у Державному лабораторному центрі, період часу від моменту потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання триває від декількох годин до трьох діб.

Клінічними проявами хвороби є нудота, блювота, пронос до 8 разів на добу, незначне підвищення температури тіла, блідість шкірних покривів, симптоми загальної слабості, в ряді випадків відмічається втрата смакової чутливості. Самопочуття нормалізується протягом декількох днів, але людина може бути заразною до 1 місяця після одужання, що й обумовлює інфікування оточуючих та епідемічну небезпеку.

Захворювання передається при вживанні забрудненої їжі, немитих овочів, фруктів. Найбільшу небезпеку становлять морепродукти в замороженому вигляді – устриці, молюски, креветки. Також вода сумнівної якості, зокрема з колодязів, при купанні в басейнах, відкритих громадських водоймах. Також притаманний контактно-побутовий шлях, при прямому контакті з хворою людиною, через забруднений посуд, предмети побуту, немиті руки.

Для захворювання характерна осінньо-зимово-весняна сезонність. Аби уникнути захворювання, медики рекомендують ретельно мити фрукти та овочі, вживати термічно оброблені продукти харчування, зокрема морепродукти та молоко, та не купувати продуктів харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.