Четвер , 25.04.2024

Тернопіль повністю звільнили від німецьких фашистів пізніше, ніж 15 квітня

Сьогодні, 15 квітня, у Тернополі відзначають 72 річницю визволення міста від німецько-фашистських загарбників.

палац_2_1-300x190Саме 15 квітня 1944 року вважається днем визволення Тернополя. Однак, насправді у місті точилися бої і після цієї дати.

Зокрема, станом на 15 квітня іще точилися бої в районі Загребелля, який приєднали до Тернополя у 20-их рр. минулого століття. Зараз це сучасний масив “Дружба”.

На Загребеллі було два палаци – палац Якуба Галля на Кутківецькій горі (зараз там телевишка і лісопарк) і палац графа Вінцентія Кросновського, який знаходився трохи вище перетину сучасних вулиць Дружби і Миру.

У 1944 році німці укріпилися в цих двох палацах і тримали там оборону. Зокрема, палац графа Вінцентія Кросновського був останнім опорним пунктом німецького гарнізону.

Скільки саме часу тривала оборона цього пункту, невідомо, але 16 квітня 1944 року німці надсилали підкріплення для своїх військових, які були оточені у палаці.

“Ще 16 квітня 1944 року німці прагнули прорватись танками з-під Великого Ходачкова на допомогу оточеним. У цьому вирі палац зруйновано майже дощенту”. – писала Любомира Бойцун у книзі “Тернопіль у плині літ”.