Четвер , 28.03.2024

Надал підтримав ініціативу депутатів від Громадянської Позиції

Неофіційну назву “кодекс честі” отримав проект документу під назвою Кодекс депутата Тернопільської міської ради при розгляді та прийняття земельних питань, запропонований депутатом міської ради Петром Ландяком.

nadal-sergij1Цей документ створений у розширення попередніх ініціатив мера Надала щодо автоматичного продовження договорів оренди комунальної землі для підприємців, які справно сплачують податки у місцевий бюджет та щодо діяльності яких немає застережень.

За словами Надала, підписання такого кодексу депутатами, дасть громаді інструмент контролю за депутатським корпусом, усуне непорозумінння, зробить роботу ради прозорою та завдасть чергового удару по корупції.

“Повністю підтримую ініціативу депутатів від партії «Громадянська позиція», які розуміють, що рада повинна допомагати людям, а не чинити перепони. Такий кодекс є подальшим розвитком пропозицій міського виконкому щодо спрощення умов для ведення бізнесу, спрощення отримання дозвільної документації. Сьогодні я закликаю депутатів підтримати цей документ. Цим вони продемонструють, що готові до відкритості. Готові працювати для громади. Адже кодекс пропонує кілька базових речей. По-перше, реалізовувати земельні ділянки виключно через аукціони. Це дає розуміння для бізнесу. Кожен бачить, що отримає громада, а бізнес розуміє, що йому не потрібно шукати “корупційних шляхів”. Це політика на створення робочих місць і залучення інвестицій. По-друге, це прив’язка виділення землі виключно у рамках генерального плану, що допоможе уникнути різного роду непорозумінь між людьми і забудовниками. По-третє, це спрощення процедури різних операцій пов’язаних із зміною власника майна. Наприклад, коли хтось придбав будинок, то за спрощеною процедурою має оформлятися і земля, на якій цей будинок стоїть. У цивілізованій країні такі рішення є формальністю, у нас часто це основа для корупції, бо тут чиновник може або затягувати, або працювати швидко. Тому я повністю підтримую цю ініціативу”, – сказав Сергій Надал.

Він наголосив, що більшість земельних питань у місті перебувають у зоні відповідальності міської ради, а не міського голови та виконкому.

“Окремі місцеві політики намагаються заробити собі політичні дивіденди, а тому перекладають відповідальність за земельні рішення на міського голову і виконком. Насправді за всі рішення відповідальні земельна комісія, де засідають депутати і весь депутатський корпус. Виконавчі структури мерії більше відповідають за організаційне забезпеччення. Вони зобов’язані протягом 3-х днів дати відповідь заявнику і передати таке питання на розгляд депутатської комісії. А вже комісія голосує позитивно чи негативно за конкретні «земельні» проекти та подає на сесію міської ради, де, знову ж таки – депутати, розглядають це земельне питання. Міський голова і виконком виконують технічну функцію. В них немає механізмів впливу, які є у депутатського корпусу. Тому своєрідний кодекс честі при голосуванні за земельні питання є дуже актуальним”, – зазначив Сергій Надал.

kodeks1