П’ятниця , 29.03.2024

Для безоплатного проїзду в транспорті учасники АТО тепер повинні пред’являти ще й електронний квиток

7 травня набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті” від 17. 01. 2017 року.

Відтепер особи, які мають право пільгового проїзду, в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду (далі – АСООП) будуть забезпечені електронними квитками на безоплатній основі.

Про це повідомляють у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

АСООП – програмно-технічний комплекс, призначений для здійснення обліку наданих транспортних послуг за допомогою електронного квитка. Відтак, певні групи осіб, визначені законодавством, повинні пред’явити електронний проїзний документ встановленої форми, який після реєстрації в АСООП дає право пасажиру на одержання транспортних послуг.

Електронний квиток видається на безоплатній основі і разом із посвідченням встановленого зразка (чи довідки, на підставі якої надається пільга) він забезпечує право людини на безкоштовний проїзд.

Тож, які категорії осіб повинні пред’являти електронний документ у разі запуску АСООП?

Серед них:

1) Військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби.

При пред’явленні електронного квитка, такі особи зможуть користуватися правом безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів. Нагадуємо, що ця категорія осіб має право на 50-відсоткову знижку при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом відповідно до закону.

Окрім того:

2) Ветерани: військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції, податкової міліції, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального  зв’язку  та захисту інформації України.

Вони повинні пред’являти електронний документ для того, щоб мати право безкоштовного проїзду усіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах України.

А також:

3) учасники бойових дій, інваліди війни та прирівняні до них особи.

Ці особи, для того, щоб подорожувати безкоштовно усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання, також мають пред’явити електронний квиток. До слова, право на безоплатний проїзд поширюється і на особу, яка супроводжує інваліда війни 1 групи.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.