П’ятниця , 29.03.2024

У Тернопільській області стає більше сіл, які бажають утворити громади (ВІДЕО)

Об’єднання сіл в громади дає можливість жителям краю покращити інфраструктуру населених пунктів.

Так, підсумував трирічний процес децентралізації Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, пребуваючи із робочим візитом на Тернопільщині, куди також, аби обговорити проблеми з якими стикаються територіальні спільноти і порадитись, як їх вирішувати, на спільний форум з’їхалися керівники всіх обласних адміністрацій України та місцеві голови об’єднаних громад.

Олег Кохман – голова Великогаївської громади, однієї з найперших на Тернопільщині об’єднаних громад. Під його керівництвом 14 сіл. За півтори роки, за його словами, населені пункти вдалося кардинально змінити.

«З освітленням ми впоралися минулого року, а дороги розпочали ремонтувати торік, ремонтуємо й цього року. Початок є. Маємо три кілометри сучасної дороги. Сподіваюся, що маленькими кроками цього року ми все-таки завершимо з’єднання села нормальною дорогою», – зазначив Олег Кохман.

Хоча громади в Україні утвороються неспішно, Тернопільшина – на вершині рейтингу об’єднань, відзначає преший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода. Проте зазначає: попереду ще чимало роботи. І все залежить від бажання людей спільно взятися до праці.

«У тих областях, які є лідерами по національному рейтингу, а це Тернопільська та Дніпропетровська області, у нас величезна кількість дрібних громад. На це потрібно зрертати увагу, адже тепер слід говорити не про їх кількість, а про якість», – підкреслив В’ячеслав Негода.

У свою чергу голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна наголосив, що перспективи в об’єднань є. Адже за три роки децентралізації сума доходів на одного жителя громади зросла вчетверо і нині становить 900 гривень. При цьому, також стає більше сіл, які бажають утворити громади.

«10 територіальних громад за найближчий рік, а також ще 4 самодостатніх громади, котрі сьогодні просяться на вибори, – це очевидна зміна й бажання працювати на своїй території. І саме тому, я хотів би сказати, що сьогодні 36 об’єднаних територіальних громад охоплюють 34% території. Це більше, ніж 27 населених пунктів і майже 286 тисяч жителів області», – акцентував Степан Барна.

За словами автора проекту – Прем’єр-місністра України Володимира Гройсмана, самодостаність – основний критерій, яким наділяється громада при об’єднані. Тому важливо, аби керівники таких спілок були лідерами, вміли брати на себе відповідальніст і підбирали гідну команду.

«Добровільне об’єднання – це тільки юридичне об’єднання в систему управління. Це жодним чином не знищить самобутність села, його назву тощо. Тобто сьогодні ви бачите: села збережені та нормально живуть, адже тепер у них стало більше грошей. Тому основна мотивація – це ресурси і повноваження», – зазначив Володимир Гройсман.

При цьому він додав, що об’єдння громад й надалі залишатиметься добровільним. Проте, сподівається, що триватиме воно недовго, позаяк урядовці постійно працюють над спрощенням діяльності таких структур.