П’ятниця , 29.03.2024

За якими мірками наше серце і розум вибирають другу половинку

Ви замислювалися коли-небудь, чому ми закохуємося в певну людину. Як ми її обираємо?

Є дві наукові теорії:

Теорія еволюції: поведінкові тенденції, фізичні характеристики та індивідуальність дозволяють нам уявляти собі легкість спільного проживання і розмноження. Ці риси роблять іншу людину бажаною для нас. Ця теорія передбачає, що жінкам потрібна допомога і захист під час і після вагітності. Таким чином, цілком логічно, що чоловіки, які можуть забезпечити захист, турботу і любов, є ідеальним вибором.

Теорія соціальної ролі – це інша теорія. Цю теорію розробила Аліса Іглі, яка стверджує, що вибір матерів ґрунтується на ролях, які чоловіки і жінки грають у суспільстві. Таким чином, всі зміни зсуваються відповідно до зміни соціальних норм. Якщо схильність влади рухається до жінок, а не чоловіків в нашому суспільстві, жінки не будуть шукати захисту від чоловіка – вони будуть шукати вірності і рівності.

Природно, ми наближаємося до тих, хто часто буває в нашому житті, хто проводить з нами більше часу. Це одна з основних причин у виборі нашого партнера по життю – будь то 6 місяців або 6 років – це, як правило, та людина, яку ми добре знаємо.

Також виділяється ряд факторів, які власне впливають на вибір на підсвідомому рівні.

Фізична привабливість

Краса зовні важлива в грі розмноження, яка приваблює вас до іншого. Вона привертає фізично.

Особистість і характер

Є дві особливості, які найбільш жадані при виборі партнера – компетентність і теплота. Ті, хто компетентні, бажані інтелектом, а теплі люди бажані їх добротою і турботою.

Близькість

Це цікаво.

Ми також вибираємо наших партнерів на основі фізичної відстані. Малоймовірно, що ми продовжимо стосунки з партнером, який не живе в одному місті з нами.

Великий поет Єгуда Аміхай писав: «Рада для доброї любові: не подобаються ті, хто далеко. Виберіть близького, як візьмеш найближчий камінь для спорудження будівлі».

Схожість

Це одна з областей, яка зміцнює або порушує вашу віру. Ми тягнемося до людей через нашу подібність. Ми, природно, будемо близькі до тих, хто має схожу історію життя з нашою. Наприклад, ви миттєво тягнетеся до людини, яка в ранньому віці також втратила батька або недавно переїхала в те ж місто, що і ви. Це зазвичай так, тому що спілкування стає легше.

Стабільність проти зовнішності

Нам важливі міцні відносини. Тому часто ми обираємо партнерів, які стабільні, навіть якщо вони фізично не привабливі.

Соціальність

Хтось, хто дуже товариський за природою, приверне нас більше, ніж інші з однієї причини – дивлячись на впевненість вашого потенційного партнера, ви тягнетеся до нього.

Як правило, жінки надають більше значення соціально-економічному статусу, аніж романтиці. Жінки також вважають за краще емоційну стабільність в порівнянні з привабливістю, в той час як чоловіки підкреслюють молодість, красу і фізичне здоров’я з бажанням мати дітей.

Більш того, інші дослідження показали, що жінки вибагливіші й вимогливіші при виборі партнерів. Це пов’язано з тим, що жінки можуть втрачати більше, коли вони роблять поганий вибір.

Поетеса Маргарет Етвуд одного разу сказала: «Чоловіки бояться, що жінки будуть сміятися над ними. Жінки бояться, що чоловіки вб’ють їх».

Тепер важливе питання: як ми можемо вибрати тільки одного з цілої групи потенційних кандидатів? Наукової відповіді немає.

Переможець – остаточний вибір серед всіх гідних кандидатів – визначається суб’єктивним внутрішнім процесом, який є незрозумілим і химерним і не обов’язково підпорядковується диктату раціональності, еволюційним мандатам, культурним тискам або навіть нашій власній свідомій волі, планам чи намірам.

Зрештою, як сказав філософ Блез Паскаль, у серця є причини, які розум не розуміє.

Христина СЛОТА