П’ятниця , 19.04.2024

Основні етапи у довготривалих стосунках, які варто пережити

Фредерік Бегбедер сказав, що «Любов живе три роки». Але психологи дотримуються думки, що сімейні відносини проходять сім етапів. З упевненістю можна сказати, що якби сучасні люди знали про ці періоди у відносинах, 80% розлучень можна було б уникнути. 

Реєстрація шлюбу ставить крапку на цукерково-букетному етапі відносин, романтика відступає на другий план, починаються будні та рутина, в яких сімейні узи перевіряються на міцність.

У кохання 7 періодів. Тільки після того, як пара змогла пройти разом всі ці етапи, можна говорити про те, що між ними справжнє, міцне і глибоке кохання. Кохання навіки!

  1. Цукерково-букетний період

Цей етап відносин триває приблизно півтора року. Весь цей період пара бачить світ в яскравих фарбах, через активне і безперервне вироблення гормонів щастя в організмі закоханих.

Всі якості в партнері здаються прекрасними, дивовижними і навіть унікальними. Це ейфорія, яка за відчуттями схожа на стан алкогольного сп’яніння. На цьому етапі закохані приймають доленосні рішення, які іноді виявляються поспішними.

У цей час експерти радять не одружуватися. Найкраще – почати жити разом, аби хоч трохи привикнути до «стандартного» рутинного життя та подивитися, чи підходите ви один одному в побуті.

  1. Період перенасичення

Етап протверезіння і об’єктивної оцінки ситуації. Почуття змінюють звичка і прихильність. Партнери починають поводитися природно і розкуто, як ніби вони не один з одним, а наодинці з самим собою. Нічого не соромляться.

У цей час людина відкривається партнеру максимально. Звички, вміння, навички, поведінка тощо – усе це стає явним для другої половинки.

  1. Період відрази

Недоліки один одного стають очевидними і починають дратувати. Сварки, непорозуміння, притирання абсолютно неминучі. Деякі пари вважають за краще розлучитися, щоб уникнути негативних емоцій.

Звичайно, розставання дозволить вам зав’язати нові знайомства. Але інші відносини обов’язково призведуть до чергового третього етапу.

Аби пережити цей етап, психологи радять навчитися йти на компроміс та стримувати себе. Якщо й це не допомагає – навчіться обговорювати проблеми й недоліки один одного, не замовчуйте їх, адже усе це переросте в негатив, який рано чи пізно вирветься назовні.

  1. Період терпіння

Всі драми відходять на другий план. Замість них приходить мудрість і розуміння того, що будь-які чвари і сварки одного разу закінчаться і можна буде продовжувати жити в мирі та злагоді.

У цей час краще «пожити минулим» – згадувати усе хороше, що вже було за стільки років, та намагатися його повторити.

  1. Етап взаємоповаги і боргу

Попри роки, прожиті разом, як правило, саме на цьому етапі пара починає переживати справжню любов. Партнери більше не думають про те, чим їм зобов’язані і що їм повинні їх половинки. Вони думають, що самі можуть зробити для своїх коханих.

Найголовніше у цей час – це вміти приймати вчинки та почуття своєї половинки, адже від цього теж залежить бажання партнера продовжувати робити ці вчинки та проявляти свої почуття.

  1. Період дружби

Етап близькості, в якому народжується велика довіра. Довіра як між вірними і відданими друзями.

Справжнє кохання настає тоді, коли пара може бути друзями. Справжніми друзями, розповідаючи одне одному абсолютно все, навіть якщо це може чимось образити партнера.

  1. Етап справжнього кохання

Кажуть, що справжня любов не звалюється несподівано на голову. Кохання знаходиться в процесі довгих років спільного життя. Для справжнього кохання треба подорослішати і дозріти, а це означає відмовитися від егоїзму й забобонів.

Щасливі люди заслуговують на своє щастя. Не заздріть їм. Краще повчіться у них.

Кохайте і будьте коханими!

Христина СЛОТА