Четвер , 28.03.2024

Над “Тернополем” піднімуть прапор Польщі?

Польське морське пароплавство вирішило назвати новий корабель, який будують на замовлення польської державної компанії в Китаї, «Львовом».

Про це повідомляє Репортер з посиланням на Radioszczecin.

Як зазначив директор Польського морського пароплавства Павел Бжезіцький, інші нові кораблі також отримають назви міст, які колись входили у склад Польщі. Зокрема, вже заплановано, що один з них буде називатися «Тернопіль», а інший – «Вільнюс».

«Для мешканців Щецина, та й для всієї західної Польщі, це гарні і ностальгічні назви. Ми хочемо, щоб ці кораблі називалися так, як колишні польські міста на східних прикордонних землях», – зазначив Бжезіцький і додав, що ще до війни у польському флоті був навчальний вітрильник «Львів».

На думку директора Польського морського пароплавства, нові назви кораблів не будуть суперечливими з політичної точки зору.

«Це політично нейтральне рішення, оскільки протягом багатьох років один з наших кораблів називався «Львівські орлята». І це нікого не бентежило. Тому сподіваємося, що назва «Львів» теж нікому не перешкоджатиме», – підкреслив Бжезіцький.

Нагадаємо, у 20-30-х роках XX століття практично вся територія сучасної Тернопільщини входила до складу Польщі, як Тернопільське воєводство, центром якого було місто Тарнопол (Tarnopol). Самі поляки наші землі називали «кресами», тобто територією східної Польщі.