Четвер , 28.03.2024

Українець незаконно упіймав серед зими величезну 140-кілограмову рибу (ФОТО)

Знімок із сомом опублікував у соціальній мережі товариш рибалки. А пiдпис Анатолія Макаренка такий: “Учора під Черкасами. Підводне полювання. Сом 140 кілограмів”.

Декого вразили розміри сома і вправність рибалки, а дехто категорично осудив такий “геройський трофей”, мовляв, ловити сомів узимку – заборонено законом. А як насправді?

“Це поширений вид браконьєрства, – каже Василь Олійник, голова обласного товариства мисливців і рибалок. – Упіймати таку рибину на вудку неможливо, їх ловлять під водою спеціальними гаками. Не завжди вдається витягти сома відразу, тож унаслідок процесу залишається чимало поранених рибин, які потім просто гинуть. Я вже не кажу про те, що ловити сома взимку взагалі заборонено.

Коли у водоймах знижується температура, риби перебираються у зимувальні ями – заглибини на дні річок і озер, стають менш активними. Щоби захистити їх, із першого листопада і по 10 березня в Україні діє заборона на вилов риби в зимувальних ямах.

За таке грубе порушення правил рибальства накладається штраф у розмірі від 340 до 680 гривень із конфіскацією усіх знарядь і засобів риболовлі. Крім того, нараховується штраф за кожну рибину, незалежно від її ваги. За сома – це 25 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або ж 425 гривень”.

До слова, за вагою можна вирахувати вік сома. У 12 років ця риба важить приблизно 32 кілограми, потім інтенсивність росту знижується. Надалі сом набирає не більш як один кілограм у рiк. Тобто, якщо цей “трофей” важить 140 кілограмів, то йому приблизно 60 – 70 років.

Джерело: Юлія СКОРИК, газета “Експрес”