Четвер , 25.04.2024

На Тернопільщині створено 42 громади. Але буде 54?

У 2015 році на Тернопіллі було створено 26 територіальних об’єднаних громад, у 2016 році – 10, у 2017 – 4, у 2018 – 2. І процес цей триває. За попередніми планами в області буде створено 54 ОТГ.

Нині вони займають 40 процентів області, в об’єднаних територіальних громадах краю проживає 32 проценти мешканців Тернопілля.

Про це йшлося у  Тернопільському центрі розвитку місцевого самоврядування, де  відбувся прес-сніданок для журналістів, під час якого було обговорено хід  реформи децентралізації в області. Про  підсумки уже зробленого,  плани на поточний 2018 рік, про успіхи та здобутки  реформи місцевого самоврядування, проблеми, з якими стикаються представники об’єднаних територіальних громад вели мову  директор Тернопільського відокремленого підрозділу установи ЦМС Віктор Литвинчук  та начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Володимир Харченко.

За словами обох доповідачів, наша область стала пілотною щодо  втілення реформи децентралізації і  ми були першими в Україні за кількістю створених об’єднаних територіальних громад. Тепер час  працювати над якісними показниками реформи та їх економічною ефективністю. Особливо було наголошено на муніципальному співробітництві, коли одна об’єднана територіальна громада могла допомагати іншій. І не обов’язково, що такі громади були сусідками, певну допомогу можна надавати і на відстані, головне, щоб було складено взаємовигідні договори про співпрацю.

«Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування створений за підтримки Програми «U-LEAD with Europe» та Мінрегіону України. Метою Центру є впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, проведення інформаційно-роз’яснювальної та організаційної роботи», – зазначив директор Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук.

Зокрема, що стосується створення об’єднаних територіальних громад, приєднання сільських рад, які ще не об’єдналися до існуючих об’єднаних громад, а також забезпечення їхньої спроможності.

Головним завданням колишнього Офісу реформ було створення об’єднаних територіальних громад і забезпечення стартових можливостей їхнього функціонування. Це був початковий етап реформи децентралізації. Офіси реформ були створені в усіх областях України за підтримки Агенції Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Далі  на основі Офісу реформ за сприяння Програми «U-LEAD with Europe» та Мінрегіону України було створено в усіх областях України регіональні Центри розвитку місцевого самоврядування, у тому числі й на Тернопільщині. Функції Тернопільського ЦРМС є значно ширшими, ніж в Офісі реформ і полягають не лишень у створенні передумов для об’єднання територіальних громад, але й забезпеченні спроможності тих ОТГ, які вже утворилися. Нині фахівці фіксують у громадах сталий розвиток.

Центр здійснює інформаційний, організаційний, методичний, навчальний і розвитковий супровід громад від їхнього утворення до виходу у самостійне суспільне і фінансове життя. Відтак, окрім створення об’єднаних громад і приєднання до них нових суб’єктів об’єднання, Центр проводить навчання фахівців, залучаючи до цього найкращих експертів, як вітчизняних, так і зарубіжних. Це, перш за все, семінари, тренінги, воркшопи, навчальні поїздки, як за межі області, так і за кордон. Центр прагне донести до тернопільських громад кращі практики місцевого самоврядування та територіальної організації влади, впровадити новітні методи управління і розвитку відкритого громадянського суспільства.

Загалом в Україні створено 24 таких центри. Тобто, у кожному обласному центрі створено регіональний Центр місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Складаються вони з адміністративного персоналу та експертів.

На Тернопіллі процес децентралізації проходить відносно стабільно. Фахівці з децентралізації допомагають проводити перші сесії, приймати бюджети, створювати нові громади та проводити процеси об’єднання, що дозволено законодавством.

На одну з чергових сесій обласної ради буде запропоновано  проект змін до Перспективного плану.  Як було зазначено, мова йде про створення на цьому етапі реформи 54 спроможних громад на Тернопіллі.  Ідеального перспективного плану, звісно ж, бути не може, але фахівці прагнутимуть вирішити це питання відповідно до компромісного варіанту.

«Сьогодні громади є самостійними й фінансово спроможними. За період реформи децентралізації вдалося зробити чимало в плані розвитку, розбудови та відновлення інфраструктури ОТГ. Так, торік область  на формування інфраструктури громад отримала понад 115 млн грн, цього року очікуємо ще близько 100 мільйонів. Крім цих коштів, маємо ще допомогу з Державного фонду регіонального розвитку, проекти за рахунок коштів якого також реалізовуються в громадах. А це відповідно сотні об’єктів по всій області, за якими стоять комфортні умови лікування та навчання, розвиваються послуги безпеки, культура та інфраструктура тощо», – зазначив начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Володимир Харченко.

Після прес-сніданку у  Тернопільському центрі розвитку місцевого самоврядування відбулося два «круглих столи» для представників ОТГ «Міжмуніципальне співробітництво – фактор підвищення спроможності територіальних громад» та «Формування відкритого громадянського суспільства як важлива складова розвитку місцевого самоврядування».

Джерело: Галина ВАНДЗЕЛЯК, газета “Свобода”