Середа , 21.10.2020

Свіжі овочі можуть бути небезпечні, – застерігають тернопільські фахівці

На прилавках ринків та магазинів уже з’являються перші свіжі овочі та фрукти.  Однак, варто пам’ятати, що окрім вітамінів вони можуть містити і небезпеку.

 Лише у березні цього року у лабораторіях ветсанекспертизи на ринках було досліджено понад 177 тон овочів та фруктів. За результатами досліджень майже всю продукцію було допущено до реалізації.  Фахівці лабораторії не допустили до продажу 510 кг редиски з Закарпаття, у якій був перевищений вміст нітратів. Про це повідомляє Управління Держпродспоживслужби в області.

Вміст нітратів у харчових продуктах  
ПродуктВміст NO3‾ мг/кг середній за 1998-2000 рр. (min-max)Допус-тимий вміст NO3‾ , мг/кгВідсоток проб, в яких вміст NO3‾ вищий за допусти-мий (середній за 1998-2000р.)Надхоження нітратів до організму, мг/доба
Дорос-логоДи-тини
Картопля

Капуста

Морква

Буряк

Томати

Огірки

Редис

Редька

Кабачки

Салат

Кріп

Цибуля ріпчаста

Цибуля зелена

Шпинат

Щавель

Петрушка

Перець солодкий

Яблука

Груші

Виноград

Дині

Кавуни

Молоко

Дитяче харчування

73 (28-184)

201 (66-750)

109 (32-395)

652 (231-2315)

51 (18-112)

124 (42-839)

932 (347-2410)

671 (160-2743)

248 (34-776)

341 (48-1728)

342 (46-1247)

43 (14-129)

109 (24-567)

305 (54-1729)

300 (24-539)

371 (29-3435)

63 (12-167)

25 (5-76)

36 (6-83)

24 (4-150)

58 (12-215)

29 (7-78)

2,9 (0,9-10,0)

2,0 (1,3-3,0)

180

400

300

1400

100

200

1200

1200

600

1500

1500

90

400

1500

1500

1500

200

60

60

60

90

60

10

60

8,3

10,5

9,3

17,2

1,0

9,5

35,9

25,4

16,4

7,0

5,3

5,5

3,7

2,1

2,6

3,2

1,9

2,9

2,1

6,4

17,0

4,2

0,6

0,0

8,41

7,70

1,13

5,46

1,14

3,44

2,22

1,05

3,04

0,70

0,61

0,30

0,45

1,04

0,17

1,38

0,31

0,13

0,74

0,59

2,81

6,54

6,26

2,66

3,80

1,71

1,39

0,26

2,07

0,21

0,15

0,07

0,20

0,10

0,12

0,17

0,40

1,32

0,18

0,15

0,23

0,10

1,40

0,32

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*