Вівторок , 19.03.2024

Національний банк змінить правила обміну валют в Україні

Економічні новини: правління Національного банку України внесло зміни до інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій.

обмін валют

Національний банк спростить проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют з 1 липня 2018 року, інформує Ukr.Media. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

З цією метою правління Національного банку України внесло зміни до інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України. По-перше, регулятор спростить оформлення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.

Якщо раніше банки мали оформляти дві паперові версії квитанції про здійснення такої операції — одну для клієнта, іншу — для зберігання в банк, то з 1 липня вони зможуть оформляти квитанції про валютно-обмінній операції не тільки в паперовій формі, але і в електронному вигляді. Відповідно банки отримають можливість зберігати відповідні документи в електронній формі.

Крім того, за згодою клієнта банк буде мати можливість не оформлювати клієнту паперовий документ. У свою чергу, інші фінансові установи, які здійснюють обмін валют, поки зобов’язані оформляти два паперових примірники квитанцій і два паперові розрахункові документи, що друкуються реєстратором розрахункових операцій (РРО).

Надалі вони будуть оформляти для клієнтів валютно-обмінні операції лише одним документом, який друкується РРО, та відповідно — не будуть видавати клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції.

При цьому банки і фінансові установи не будуть вимагати підпису клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде менше 150 тис. гривень. По-друге, Національний банк надає можливість банкам і фінансовим установам здійснювати валютно-обмінні операції через платіжні пристрої.

Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, але й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

По-третє, у зв’язку з розвитком електронного документообігу та для сприяння поширення безпаперових технологій банки і фінансові установи отримують можливість подавати звітну документацію при валютно-обмінних операціях у вигляді електронного документа.

Відзначається, що зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку №63 «Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти НБУ» від 07 червня 2018 року і набирають чинності з 01 липня 2018 року.

Читайте також:
Асоціація міст оцінила нестачу коштів на зарплати вчителям у 4,4 мільярди