П’ятниця , 19.04.2024

На Тернопільщині під час розкопок знайшли масове поховання вояків УПА

Масове поховання членів ОУН та вояків УПА розкопали на Тернопільщині в околицях Шумська.

Наразі виявлено 14 останків. Дослідники припускають, що захоронення з’явилось у 1946-1947 роках.

Масштабні розвідувальні роботи з виявлення масового поховання на Тернопільщині проводили працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» та Українського інституту національної пам’яті.

Згідно з свідченнями очевидців, після Другої світової війни радянська влада звозила у Шумськ вояків УПА та оунівців, які загинули в сутичках з більшовиками у навколишніх лісах, тіла для ідентифікації клали біля райвідділку міліції. Після чого їх вивозили за місто і скидали в старі окопи, ймовірно часів Першої світової війни.

Місцеві жителі підтверджують припущення дослідників і розповідають, що після звезення з землі стирчали останки людських тіл – руки, ноги, черевики. Згодом поховання засипали.

Заступник директора КП «Доля» з пошукової роботи Володимир Харчук розповів, що артефакти, які знайшли дослідники у розкопі, підтверджують свідчення місцевих жителів про поховання тут упівців.

«Знайшли алюмінієвий хрестик, ґудзики військових одностроїв німецької і радянської армій, цивільні ґудзики, гребінець, кишеньковий ножик. Звичайно, багато речей не могло бути, бо кишені вояків перед захороненням добряче почистили», – пояснив Володимир Харчук.

На даний момент людські останки має оглянути судмедексперт, а згодом їх урочисто перепоховають на цвинтарі.

«Віднайдення поховань учасників визвольного руху – важливий напрямок нашої роботи. Кожен, хто віддав життя за нашу свободу, має бути вшанований державою, незалежність якої саме вони зробили реальністю. Це наш обов’язок і перед нашими предками і перед нашими нащадками. Бо тільки там де пам’ятають загиблих є ті, хто захищає живих», – підкреслив Голова Українського інститут національної пам’яті Володимир В’ятрович.