Субота , 20.04.2024

“Від Лазаренка до Порошенка: все, що викрадене і виведене в офшори, треба повернути в Україну”

Національний план дій для відновлення миру в Україні 21 вересня презентував у Тернополі лідер громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

Серед його складових – відновлення обороноздатності країни, деокупація та реінтеграція тимчасово окупованих територій України, знищення корупції, підписання дієвої міжнародної угоди з відновлення миру та деокупації територій України, повернення економіки країни на шлях розвитку.

По кожному із розділів плану Валентин Наливайченко під час зустрічі з журналістами надав детальні роз’яснення.

«Перша позиція, власне, Національний план дій для відновлення миру, включає декілька елементів, – розповів Валентин Наливайченко. – Це запуск оборонної промисловості, оборонних заводів і підприємств для потреб української армії, сил оборони та безпеки. Як приклад такої роботи, ми протягом двох років замовляли в українських заводів, отримували і доставляли на передову модулі безпеки, санітарні модулі, які захищають життя наших військових, які дають і забезпечують на передовій умови служби і відпочинку такі, як у європейських арміях, ізраїльській, арміях країн-членів НАТО.

Другий важливий елемент у пропонованому плані – це обов’язково, галузь за галуззю, держава має виступити інвестором та запустити авіабудування, залізницю, насамперед, відновити будування вагонів і рухомого складу для «Укрзалізниці», і всього того, що поверне до роботи всю інфраструктуру транспорту і зв’язку в Україні.

Третій елемент: обов’язкове створення для кожної області, власного регіонального плану відновлення економіки, виробництва.

Як зазначив Валентин Наливайченко, наступна складова плану – це безумовне знищення корупції.
Не боротьба, не переконання, а знищення – раз і назавжди.

За словами політика, не може бути корупція у владі ні за яких умов, не може бути вибачення за корупцію, не може бути строку давності за злочини корупції і обов’язково, окрім жорсткого довічного покарання за корупцію у владі, повернення вкраденого, хто б і коли не крав.

“Ми займаємо чітку і зрозумілу позицію: від Павла Лазаренка до Петра Порошенка все, що викрадене, в офшорах, треба повернути в Україну”. – зазначив Валентин Наливайченко.

Він також повідомив, що план знищення корупції півтора року тому представляв у Сполучених Штатах.

“У цьому питанні ми працюємо з Міністерством юстиції США, з європейськими партнерами. Це серйозні дії і вони потребуватимуть, в тому числі, серйозного «хірургічного», жорстокого втручання у владу для її оновлення, очищення і повернення вкраденого”. – зазначив політик.

Згідно з представленим планом, деокупація окупованих територій включає серед іншого й програму для вимушених переселенців.

«У Національному плані дій маємо окрему програму, яка стосується вимушених переселенців, – додав Валентин Наливайченко. – Це і повернення їх до домівок, і відбудова зруйнованого війною житла і не тільки. Я з командою відвідував модульні містечка, і знаю скільки сімей там проживає зараз, скільки потребують житла, скільки дітей з обмеженими можливостями до цього часу не можуть потрапити в школи. Для нас дуже важливо відновити і надати їм адресну допомогу їм”.

У плані відновлення миру також передбачене створення Міністерства у справах ветеранів та прийняття закону про Українську добровольчу армію.

“Це один з важливих, надзвичайно серйозних кроків, які маємо зробити і ухвалити такий закон, – каже політик. – Добровольці і волонтери нарешті мають отримати від держави і статус, і забезпечення, і, найголовніше, бути тими, хто в разі потреби готовий до мобілізації на захист України”.

Усе вищезазначене – основа плану. Та для його втілення не обійтися без міжнародної допомоги. Тому необхідно укласти нову дієву міжнародну угоду відновлення миру та деокупації територій України.

“Мир будемо відновлювати шляхом деокупації із застосуванням всіх можливих сил і засобів міжнародних партнерів, щоб війська і спецслужби агресора були виведені з української території, – пояснює Валентин Наливайченко. – Саме це я вкладаю у зміст угоди про деокупацію, але нової, дієвої міжнародної угоди. Хто може і буде сторонами цієї угоди? Безумовно, ми – Україна, а також США, країни-члени ЄС.

Важливо чітко її назвати «Деокупація окупованих територій України», адже ні Мінські домовленості, ні нормандський формат, ні інші переговорні механізми не спрацювали для головного: не виводить російський окупант війська, не відчуває справжнього міжнародного тиску, не зобов’язує жоден документ Росію до цього часу, на жаль, для нас, вивести війська і свої спецслужби з нашої землі, тому має з’явитись така міжнародна угода.

Валентин Наливайченко зазначає, що така поставлена мета амбіційна, але цілком досяжна. У цій міжнародній угоді дуже важливо проговорити і деокупацію, і міжнародні санкції, і створення міжнародного економічного фонду для відновлення зруйнованих територій.

Втілювати у життя свій Національний план дій для відновлення миру в Україні Валентин Наливайченко планує з першого дня роботи на посаді Президента.