П’ятниця , 29.03.2024

В печері на Тернопільщині знайшли фігурки оголених трипільських богинь

Учасники археологічної експедиції під час розкопок в печері Вертеба на Тернопільщині знайшли майже двадцять фрагментів жіночих оголених фігурок і три непошкоджені.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми розкопали близько 20 фрагментів жіночих фігурок і три – цілі, неушкоджені фігурки, до десяти сантиметрів величиною. Одна із фігурок, завдовжки 27 см, відображає жінку, яка напівсидить. Характерно, що кожна із знайдених жіночих фігурок – дуже витончена, майстерно виготовлена.

Форма тіла, щічки, отвори для очей, груди, конусоподібні руки, жіноче лоно – усе відтворено досить реалістично, хоча й спостерігається певна схематика”, – розповів кореспонденту агентства історик-археолог, керівник експедиції, директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

За його словами, однозначно, що знахідки, яким щонайменше 5 тисяч років, – не дитячі іграшки.

“Такі фігурки для трипільців були символами, що мали особливе значення в їхньому житті. Переважно, це був образ жінки, символ тогочасних богинь, які уособлювали ідею родючості, оберіг домашнього життя, родинного вогнища, продовження роду. Вважалося, що вони оберігали від злих духів тих, хто носив такі амулети”, – додав Сохацький.

Зараз знахідки археологічної експедиції у печері Вертеба фахівці систематизують та класифікують, щоб після детального дослідження згодом оприлюднити більш детальну інформацію про давні артефакти Трипільської культури, виявлені у печері Вертеба на Тернопільщині.

Печера Вертеба розташована на околиці села Більче-Золоте Борщівського району на Тернопільщині, виявлена у 1823 році. Її часто називають “Подільською “Помпеєю”, знахідки в якій сколихнули науковий світ. Перші дослідники знайшли тут величезну кількість людських решток і кісток звірів.

А ще – понад 35 тис. шматків та цілі глиняні посудини на той час ще не відомої цивілізації, більше сотні керамічних та глиняних фігурок, переважно жіночих, знаряддя праці із майстерно обробленого місцевого каменю та кісток. Лише через 70 років з’ясувалося, що знайдені зразки зниклої культури автентичні тим, які в 1893 році знайшов під час розкопок Вікентій Хвойка в селі Трипілля під Києвом.