Четвер , 28.03.2024

У Тернопільському районі освятили новозбудований храм УГКЦ (ФОТО)

17 червня, у день празника Святого Духа, архиєпископ і митрополит Тернопільсько–Зборівський Василій (Семенюк) освятив новозбудовану церкву Пресвятої Трійці в с. Костянтинівка, Великобірківського деканату. Торжество освячення церкви увінчало дворічну дружню працю громад с. Костянтинівка і Малого Ходачкова, адже святиню спільними зусиллями зводили на пожертви двох меценатів – вихідців села, які після смерті заповіли частину своєї спадщини на будівництво храму.

«Надія на новий храм для спільноти, яка нараховує близько 150 вірних, зажевріла в 2004 році, коли на церкву прийшла спадщина від вихідця з с. Костянтинівка блаженної пам’яті Томи Недошитка, який проживав у Канаді, – розповідає місцевий священик о Василь Сліпчук. – Перед смертю цей патріот своєї малої Батьківщини заповідав на рідну церкву 25 тисяч доларів. Ідею побудови нової церкви в рідному селі підтримав також великий меценат з Костянтинівки, який проживає в Канаді, воїн УПА п. Мар’ян Штика, пожертвувавши 30 тисяч доларів».

Архиєпископ очолив Божественну Літургію, на якій йому співслужили священики Великобірківського деканату на чолі з деканом о. Василем Брегіним. Митрополит подякував кожному, хто долучився до справи спорудження святині та підкреслив, що у ній постійно звучатимуть молитви за духовне благо та спасіння меценатів та благодійників.

Слід відзначити, що не залишилися осторонь благородної справи побудови церкви і вихідці з с. Костянтинівка, що мешкають зараз в інших місцевостях. По-братськи підтримали своїх сусідів коштами і працею вірні з Малого Ходачкова. Добрим прикладом мецената виявився і місцевий фермер п. Юрій Березовський. «Господь благословив добрі наміри багатьох сердець і допоміг звести величний храм, який буде єднати в молитві людей із Богом», – зазначає о. Василь Сліпчук.