П’ятниця , 29.03.2024

Прем’єр-міністри Канади та Великобританії заявили, що український літак збила іранська ракета

У тому, що Іран ненавмисно збив український літак, переконані і в Пентагоні

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у нього є розвідувальні дані з декількох джерел про те, що Іран збив український літак ракетою «земля-повітря».

Про це 9 січня повідомляє CNN, пише Zaxid.net.

«Це, можливо, було ненавмисно. Докази свідчать про те, що це ймовірна причина, але нам потрібно провести повне і достовірне розслідування, щоб встановити, що саме сталося. Це те, до чого ми закликаємо і чого очікуємо», – сказав Трюдо, додавши, що до розслідування мають бути залучені міжнародні партнери.

Пізніше прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також сказав, що він володіє «горою інформації» про те, що іранська ракета збила літак МАУ. Він зазначив, що Британія тісно співпрацює з Канадою та іноземними партнерами, і зараз важливо провести повне та прозоре розслідування.

Нагадаємо, що низка американських ЗМІ, зокрема Newsweek, The Associated Press та CBS News, з посиланням на власні джерела в Пентагоні повідомили, що в Міноборони США вважають, що український літак помилково збили іранські військові. У мережі також опублікували відео ймовірного збиття українського літака ракетою.

Нагадаємо, літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана. На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули.

У МАУ заявили, що літак Boeing 737-800, який зазнав аварії, отримали у 2016 році, останнє планове технічне обслуговування відбувся 6 січня 2020 року. В авіакомпанії запевняють, що судно було справне, а команда пілотів – високопрофесійною.

За кілька годин до катастрофи іранські війська обстріляли військові бази США в Іраку, після чого США заборонили польоти цивільної авіації над Іраном та Іраком. Через це з’явились версії про обстріл українського літака. За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, розглядається сім версій авіакатастрофи, три з яких не озвучують. Серед названих публічно версій є збиття літака ракетою російського виробництва.

Іранські слідчі заявили, що бортові самописці літака пошкоджені, а частину записів на них втрачено. Тим часом президент Ірану Хасан Рухані пообіцяв президенту України Володимиру Зеленському, що Іран надаватиме групі українських експертів оперативний доступ до всіх необхідних даних щодо розслідування авіакатастрофи.