Четвер , 25.04.2024

Лазерна рулетка – незамінний інструмент будівельників

У наш час лазерний далекомір ( «лазерна рулетка») – незамінний інструмент будівельників і обробників. Основне призначення цього приладу – вимірювання відстаней.

Далекоміри застосовують як для замірів всередині приміщень, так і для робіт на відкритих об’єктах. Широкий вибір таких приладів пропонує інтернет-магазин інструментів “Альцест”.

Лазерний далекомір – це компактний оптико-електронний прилад для вимірювання відстаней. Сучасні моделі цих приладів мають розширений спектр функцій: дозволяють обчислювати площі, об’єми приміщень, проводити виміри недоступних об’єктів, передавати інформацію на ПК і ін. При цьому більшість далекомірів мають протиударний, пило-та вологозахищений корпус, а тому, підходять для роботи в будь-яких умовах.

Принцип дії

Зовні робота з далекоміром виглядає так: людина ставить прилад на рівну поверхню і включає. Прилад налаштовується і генерує лазерний промінь червоного кольору, спрямований в потрібну точку. Точка відображається на приймальному пристрої. Відстань від об’єкта до приладу відразу відображається на дисплеї далекоміра.

Принцип роботи лазерного далекоміра наступний: прилад посилає імпульси, які відбиваються від мети. Потім вбудований мікропроцесор обчислює відстань на підставі часу, який минув з моменту відправки імпульсу до моменту прийому його відображення.

Переваги перед звичайною рулеткою:

  • вимірювання може легко проводити одна людина;
  • лазерним далекоміром можна виміряти і ті об’єкти, які неможливо виміряти звичайною рулеткою через наявність перешкод;
  • лазерний далекомір вимірює швидше і з більшою точністю;
  • оскільки лазерний промінь видимий, орієнтуючись на цю лінію, набагато зручніше проводити роботи: встановлювати вікна, підвіконники, вирівнювати підлоги, розвішувати картини тощо;
  • лазерний далекомір може визначати не тільки відстані, але і інші величини (площа, обсяг і т. д.).

Принципи вибору

Вибираючи далекомір e-altsest.com/izmeritelnaya-tehnika/dalnomery-lazernye, в першу чергу визначте спектр завдань, для яких він вам може знадобитися. Переплачувати за наявність у приладу максимальної кількості функцій зовсім не обов’язково. Ось основні пункти, згідно з якими рекомендується вибирати цей прилад.

1. Клас (побутовий або професійний)

Для нескладних оздоблювальних робіт в квартирі цілком достатньо приладу побутового класу. Якщо ж ви працюєте в жорстких умовах експлуатації, зі складними об’єктами, варто подумати про прилад професійного класу.

2. Дальність вимірювань

Найбільша дальність вимірювань сучасних моделей далекомірів може становити до 200 м. Якщо ви плануєте користуватися приладом тільки в квартирі, або на невеликому будмайданчику, досить придбати прилад з максимальною дальністю вимірювання 30-50 м.

3. Точність вимірювань

Більшість лазерних далекомірів можуть забезпечити точність вимірювань ± 1,5-2 мм: цього цілком достатньо для вирішення широкого кола завдань як в побутовому, так і в професійному будівництві.

4. Гарантія та сервіс

 Будь-яка серйозна фірма надає на свій прилад гарантію і дає можливість сервісного обслуговування. Зазвичай гарантія становить від 1 до 2 років на побутові далекоміри і від 2 до 3 років на професійні.

5. Ергономіка, дизайн

 Вибираючи лазерну рулетку, потримайте її в руках. Далекомір повинен зручно лежати в руці, не вислизати і бути не занадто важким. Чим менший прилад за розміром, тим він зручніший: можна легко покласти «рулетку» в кишеню.

6. Функціональна насиченість

Наявність у далекоміра кожної з функцій збільшує його ціну. Переконайтеся, що ви не переплачуєте за ті функції, які вам не знадобляться.

  • Вбудований Bluetooth. Система бездротового обміну даних дозволяє миттєво переносити дані вимірювань в комп’ютер, ноутбук або КПК.
  • Вбудована відкидна скоба. Дозволяє проводити вимірювання від внутрішнього кута.
  • Обчислення площі та об’єму. Дуже зручна і корисна функція. Може знадобитися навіть при косметичному ремонті.
  • Вбудована пам’ять. Використовується для зберігання постійних величин, що беруть участь в обчисленнях і вимірах.
  • Вбудований оптичний візир. Допомагає візуалізувати лазерну точку при наведенні на ціль. Функція зручна, якщо виміри проводяться при яскравому сонячному світлі, що знижує видимість точки.