Вівторок , 19.03.2024

Значення фестивального туризму у розвитку регіонів України на прикладі Тернопільщини

Фестивалі все частіше стають однією з основних причин для подорожей. Це не дивно, адже  кількість та різновид сучасних фестивалів  з кожним днем зростає.

Якщо наприкінці ХХ ст. найпопулярнішою концепцією була концепція трьох “S” (“Sun – Sea – Sand”) – сонце – море – пісок, то в новому тисячолітті їй на зміну приходить концепція трьох “L” (“Landscape – Lore – Leisure”) – ландшафт – традиції – дозвілля.

“Фестивальний туризм” – це пізнавальна, короткотривала подорож (зазвичай 5-7 днів) із метою відвідування фестивалів, концертів, карнавалів та інших подій.

Саме фестивальний туризм приваблює чималу кількість туристів на Тернопілля. Якщо у 2017 році розміри туристичного збору становили 119 тисяч гривень,то за десять місяців 2018 – 168 тисяч.

Одним з найвідоміших тернопільських фестів є “Файне місто”.  Вже восьмий рік підряд головна музична подія року збирає тернопільську молодь на території іподрому. “Файне Місто” є одним з українських фестивалів, що об’єднує практично всі сучасні напрямки музики, такі як: rock, folk, alternative, dance. Чотири дні фестивалю, на семи різних сценах, виступають більше ста українських та іноземних гуртів. Фестиваль “Файне місто”  приваблює туристів можливістю зануритись у атмосферу живої музики та неймовірного драйву.

Невід’ємним атрибутом фестивального туризму  є організація гастрономічних заходів.  Саме на Тернопільщині гастрономічні фестивалі є одним з найпопулярніших видів дозвілля. Фестиваль, що поєднує потужну музичну програму та дуже смачні частування, “Тернопільська брама” щорічно проходить на Театральному майдані міста Тернопіль.

Під час першого проведення фестивалю локальної  їжі та культури “Тернопільська брама” талановиті шеф-кухарі встановили кулінарний рекорд з найдовшої ковбаси в Україні. Проте, це не єдиний рекорд фестивалю. У 2018 році п’ятеро місцевих кухарів приготували півтори тонни “білого борщу”. Ця подія занесена до “Книги рекордів Тернополя”.

Ще один рекорд встановлено на етно-гастрономічному фестивалі “Галицька дефіляда”. Просто неба тернополяни готували стометровий торт-вишиванку. Фестиваль “Галицька дефіляда” проходить у місті Тернопіль у парку імені Тараса Шевченка. Подія проводиться у форматі народного гуляння з метою пропагування кулінарних традицій Галичини, екологічної їжі та розвитку етно-культури регіону.

На останньому рекорди не закінчуються, на заході під назвою “Короп Фест” (перший рибний фестиваль Тернополя), що у 2017 році відзначився рекордною кількістю рибної ухи (понад 3000 літрів). Гості фестивалю мали змогу не лише скуштувати смачні рибні страви, а й насолодитися музикою відомих  фольк гуртів. У розважальну програму фестивалю також входили FAIR SHOW та запуск небесних ліхтариків.

Усі гастрономічні фестивалі супроводжуються музичною, конкурсною програмою та дискотеками у форматі “Open Air” (танці під відкритим небом). Поєднання смачних страв та цікавої розважальної програми дозволяють прихильникам фестивального туризму відпочити тілом та душею. Саме ця можливість розвиває популярність фестивалів не лише у Тернопільській області, а й по всій Україні.

Проте, тернополяни захоплюються не лише гастрономією. На території Тернопілля проходять безліч фестивалів на різну тематику. Найромантичнішим на Тернопільщині  є триденний фестиваль повітряних куль у парку Шевченка.  У програму заходу включені як романтичні, так і екстремальні та оглядові польоти.

На третій день відбуваються конкурси та вручення подарунків, а також дитяче караоке. Фестиваль “Файне небо” дарує туристам та тернополянам можливість побачити краєвиди Тернополя з висоти пташиного польоту. На жаль, не у всіх є можливість спробувати політати на кулі, адже це задоволення не з дешевих.

Щовесни творча частина тернополян збирається на триденному мистецькому фестивалі “Ї”. Програма заходу поділяється на денну і нічну, що включають в себе виступи відомих музичних гуртів таких як: “Один в Каное” та  ”Latexfauna”, презентації книг, виставки картин, прес-конференції та покази кіно. Основною метою фестивалю є популяризація сучасного українського мистецтва серед молоді, тернополян та гостей міста.

Підґрунтям для розвитку фестивального туризму не лише на Тернопільщині, а й у всій Україна є збережені етнічні та культурні традиції народу.  Зберігає пам’ять про багатство українського народного мистецтва, зокрема борщівську неповторну вишивку, всеукраїнський фольклорно-мистецький фестиваль “Борщівська вишиванка“, що проходить у райцентрі Борщів на Тернопільщині.

Під час проведення фестивалю було відкрито етнографічну виставку “Борщівська народна сорочка” з фондів місцевого музею, виставку вишиванок сіл району, об’єднаних територіальних громад “Вишиванка, мов пісня, з далеких століть”, а також продемонстровано документальний фільм “Борщівська сорочка. Коріння сили” , створеного за підтримки Українського культурного фонду.

Ще одним етнографічним фестивалем Тернопілля є “Дзвони Лемківщини” що проходить на урочищі Бичова, у Монастирському районі. На фестивалі представлені лемківські звичаї та традиції, культура та мистецтво. Гості свята мають змогу почути лемківську пісню, скуштувати лемківські страви та побачити вироби народних умільців. «Дзвони Лемківщини» відіграють велику роль у промоції Тернопільської області як регіону, де найбільш етнічно сформовано саме лемківське середовище.

На час проведення фестивалю “Дзвони Лемківщини” в урочищі ”Бичова” встановлюють сцену з навісом, навпроти лавки для глядачів. Крім концертної програми, є можливість побачити різноманітні музейні експозиції. Також особливістю свята є  традиційна лемківська кухня. Проводяться майстер-класи з ковальського мистецтва та гончарства. У містечку народних промислів майстра від кожного району Тернопільщини представлять свої традиційні лемківські вироби, а це і вишиванки, і предмети побуту, і сувеніри.

Отож, в останні десятиліття фестивальний туризм охоплює все більший прошарок туристичного руху. В цілому це відображає світову тенденцію у туризмі, де культурно-пізнавальні та розважальні форми стають основою росту туристичних потоків у розвинутих країнах. Орієнтиром зовнішньополітичного курсу України задекларована європейська інтеграція, тому фестивальний рух в нашій країні має отримати додатковий поштовх до розвитку, запозичуючи організаційні методи та форми центральноєвропейських країн.

Фестивальний туризм Тернопільщини розвинений на достатньому рівні, хоча й має певні недоліки, серед яких недостатнє виділення коштів на розвиток туризму у регіоні. Важливою причиною  відвідати тернопільські фестивалі є дружня атмосфера, збережені етнічні та культурні традиції українського народу, смачні страви, розважальна програма, що включає в себе музичні, конкурсні, ліричні виступи, безліч подарунків та найголовніше – теплі та приємні емоції.

Автор: Євгенія ДІДІВ,
студентка 3 курсу технічного коледжу ТНТУ ім. І. Пулюя