Понеділок , 29.04.2024

Фотоапарат: історія створення та цікаві факти

Сучасна людина за день, в середньому, робить до 50 фотографій. А колись таке задоволення могли собі дозволити лише обрані. І то, процес отримання одного знімка займав від 6 до 10 годин!

А ось, як все починалося.

Першим на початку XVII століття закони заломлення світла в оптичних середовищах почав використовувати відомий астроном Йоганн Кеплер. Завдяки цьому вчений намагався проектувати зображення на довільну поверхню. Проте експеримент вдався у 1820-х роках Жозефу Нісефору Ньєпсу. Увесь секрет, як виявилося, полягав в асфальтовому лаку, обраному для фіксації.

Через декілька років камеру-обскуру Ньєпса вирішив вдосконалити Вільям Табольт, отримавши в кінцевому результаті суттєве покращення якості зображення. До слова, саме це стало поштовхом до розробки Т. Сеттоном у 1865-му першого повноцінного дзеркального об’єктива.

Проривом в еволюції створення фотографії стало створення фотоплівки Kodak (це вона так почала називатися дещо пізніше) у 1889-му році. А вже у 1904-му брати Люм’єр виготовили перші пластини для створення кольорових знімків.

Проте не вони єдині намагалися розвинути фотосправу. Активно цей напрямок вивчав фотограф та хімік С. М. Проскудін-Горський. Попри запатентовані технології, винаходи стали швидше унікальним фактом в історії, аніж поштовхом для подальшого розвитку справи.

До слова, для того, аби отримати перше фотозображення людям доводилося по 6-8 годин непорушно сидіти перед камерою. А сам апарат був у вигляді величезної коробки, для транспортування якої винаймали автомобілі чи гужовий транспорт.

Масове виробництво апаратів для знімкування на базі 35-міліметрової кіноплівки розпочалося лише в 1925-му. Тоді ж зображення друкували лише великого розміру, що було дивиною.

Справжня фотореволюція розпочалася після розробки фірми Polaroid. Так, у 1963-му можна було не тільки швиденько зробити знімок, але й миттєво (до хвилини часу), отримати друковане зображення буквально з камери.

До слова, фототехніка оповита цікавинками й незвичними фактами. Серед них:

1. На початку фотореволюції фірма Kodak випускала апарати для перенесення зображення на рулонну плівку.

2. В часи Першої та Другої світових воєн компанія Leica виготовляла спеціальні камери. Апарати славилися підвищеною стійкістю та можливістю роботи в екстремальних умовах.

3. Були часи, коли знімки зберігали на… плівках від магнітофонів! Переглянути зображення можна було за допомогою спеціальних телеприставок.

4. Першим фотографам-«цифровикам» й справді було не легко. А все через вагу апаратів – понад п’ять кілограмів!

Сьогодні фотоапарат – буквально легке (хоч і не завжди дешеве) задоволення. Для вибору представлені сотні моделей, ціни на які починаються від 3000 гривень. Проте деяким з них нічим не поступаються звичні для нас камери на смартфоні.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
Холодильник: історія створення – від тисячолітніх прототипів до роботизованих машин