Вівторок , 19.03.2024

Оподаткування заробітчан: чим це загрожує для України

Кількість легальних трудових мігрантів зростатиме. Додаткове оподаткування заробітчан спровокує сильний відтік українців за кордон.

“Фіскальна служба заявила, що трудові мігранти заробляють 12 мільярдів доларів на рік і грошима з державою не діляться. Вони самі собі копають могили. При кожному уряді виникає новий чиновник, який хоче всіх обкласти податками”, – говорить президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник для UBR.ua.

Зі свого боку польський уряд розглядає зміни в міграційному законодавстві, чим спростить можливість отримання “карт побиту” для трудових мігрантів.

“За даними на серпень 2020-го, 507 тисяч українців стали платниками польського Фонду соціального страхування. Це історичний рекорд. Очевидно, що цифра тільки ростиме”, – зазначив Василь Воскобойник.

За останні 4 роки кількість легальних трудових мігрантів зросла втричі.

“Усе частіше люди, які працювали там нелегально, оформляються офіційно. Якщо ти платиш податки, то одразу отримуєш відповідні трудові гарантії. У цей же час Україна заявляє про бажання обкласти всіх податками. З’являється ще один стимул забрати сім’ю і виїхати за кордон “з кінцями”, – зауважив Василь Воскобойник.

Експерт радить дивитися чиновникам на крок вперед. За даними Інституту демографії за 2018-й, щорічно кількість працездатного населення в Україні скорочується на 200 тис. без урахування трудової міграції.

З його слів, до кінця 2030 року кількість працездатного населення може скоротитись на 2,9 млн осіб.

Читайте також:
15000 гривень зарплати: кому на Тернопільщині пропонують такі гроші