Вівторок , 19.03.2024

Реєстрація «Довіри» на місцевих виборах: абсурд чи таки злочинна змова?

Реєстрації кандидатів у депутати до Бучацької міської ради від політичної партії «Довіра» передувала тривала судова тяганина, яку ініціювали члени Радикальної партії Олега Ляшка.

Після рішення Львівського апеляційного суду Бучацька міська ТВК зареєструвала команду «Довіри» на місцевих виборах.

Адвокат політичної сили Казимир Попіль пояснив, що конкуренти «Довіри» в такий протизаконний спосіб намагалися завадити її реєстрації та врешті-решт остаточно усунути з числа опонентів. Задля цього кандидат у мери Бучача від «Європейської солідарності» Віталій Фреяк пішов на угоду з командою Радикальної партії Олега Ляшка. Цю домовленість він підкріпив солідною сумою коштів.

Злочинну махінацію разом із головою Бучацької районної ради Віталієм Фреяком зорганізував керівник апарату Бучацької районної ради Василь Григоришин, що також є представником «Європейської солідарності». До передвиборчої протиправної оборудки опоненти «Довіри» долучили ще й третю особу — секретаря Бучацької ТВК Богдана Замойського.

Ми попросили фігурантів передвиборчого скандалу підтвердити чи спростувати заяву адвоката «Довіри» Казимира Попіля.

Віталій Фреяк був небагатослівним і роздратованим. Розмова вийшла короткою.

Віталій Фреяк

«Це дурня повна! Вони з розуму сходять, — заявив він журналістам. — Якби партія «Довіра» мала нормальних юристів і не допускала порушень гендерної рівності, в них не було би таких клопотів. У них була порушена гендерна рівність, всі партії це бачили. Взагалі рішення суду було дуже дивне, бо вони по зборах, а не по конференції прийняли рішення зареєструвати. Це такий абсурд! Взагалі!»

Василь Григоришин, спілкуючись з пресою, здається, трохи розгубився і довго не міг дібрати потрібних слів.

«Це, як би вам пояснити, навіть не напівправда. Бо напівправда, кажуть, гірша за брехню. Коли хочеться сказати, що я правий, а хтось на мене наклеп зробив, то так і поступають», — твердив Григоришин.

За хвилину-другу він начебто опанував власні емоції:

«Порушення було? Було. Суди підтвердили? Підтвердили. А за маніпуляції, за якісь злочинні шляхи, за якусь змову…. От обливання всіх брудом через замовні статті, то того ніхто не помічає. А тут, бачите, показали на порушення виборчого кодексу, то всі закричали ґвавтом і весь світ ополчився, вибачте, проти «Довіри». І всім «Довіра» стала поперек горла. Правильно, закон однаковий для всіх, виборчий кодекс однаковий для всіх. Виконуйте. А те, що там, наприклад, участь Григоришина безпосередня — абсолютні вимисли. Що буду коментувати? Коли хтось дуже оправдовується, то він винен. А тут і оправдовуватися нема за що».

Але після цих слів Василь Григоришин ще кілька хвилин ділився власними міркуваннями щодо судової тяганини та нібито невиправданого резонансу навколо справи. Проте чи не найбільше чоловіка обурило те, що його назвали таємним агентом Радикальної партії Олега Ляшка.

«Уявляєте? То ж абсурд!» — повторив він наприкінці розмови те саме словечко, що й його однопартієць Фреяк.

Галина КІТ