Вівторок , 19.03.2024

Гранди світового футболу – “Ліверпуль” (Англія)

Найвеличнішіі клуби світу: «Ліверпуль» (Англія)

Заснований — 1892 р.

Стадіон — «Енфілд» (53 394 глядачі).

Рекордсмен — Іан Каллаган (757 матчів з 1960 до 1978 рр.)

Гімн — You’ll Never Walk Alone.

Кольори — червоні.

Заснування

«Ліверпуль» було засновано у 1892 р. в графстві Мерсисайд, після конфлікту власника стадіону «Енфілд» (він тоді вміщував 20 тисяч глядачів) Джона Хоунфілда та клубу «Евертон». У підсумку «Евертон» перейшов грати на іншу арену, а Хоунфілд заснував власний клуб, який на початках збирав лише кілька десятків уболівальників. Однак, успіхи не змусили себе довго чекати — вже за два роки «Ліверпуль» виграв другий дивізіон Англії.

Досягнення

Шестиразовий володар Кубка чемпіонів (1977, 78, 81, 84, 2005, 19 рр.).

Восьмиразовий володар інших єврокубків.

Триразовий клубний чемпіон світу (двічі — Міжконтинентальний кубок).

19-разовий чемпіон Англії (востаннє — цьогоріч, причому після 30-річної паузи).

У 2001-ому Майкл Оуен виграв «Золотий м’яч», виступаючи за «Ліверпуль».

«Золоті роки»

Такими признано вважати 1970-ті та 1980-ті роки, коли «Ліверпулем» керували найвидатніші тренери в його історії Білл Шенклі (1959-1974 рр.) і Боб Пейслі (1974-1983 рр.). За цей період «Ліверпуль» 11 (!) разів виграв чемпіонат Англії та 7 разів єврокубки (чотири рази Кубок чемпіонів). Багато хто вважає, що нині відбувається справжнє відродження «Ліверпуля», адже під керівництвом Юргена Клоппа після 30-річної перерви здобуті золоті нагороди чемпіонату Англії, виграно Кубок чемпіонів і клубний чемпіонат світу.

Трагедії

Дві найбільші трагедії в історії клубу пов’язані з його вболівальниками. Перша сталася 25 травня 1985 року на фіналі Кубка чемпіонів у Брюсселі. Тоді саме фанати «Ліверпуля» спричинили конфлікт, коли прорвали огорожу і накинулися на вболівальників «Ювентуса». У тисняві того травневого дня померли 39 людей, в основному — туринців. Після цього англійські клуби позбавили участі в єврокубках на 5 років, а «Ліверпуль» змушений був чекати на рік більше.

У другій трагедії постраждали вже вболівальники «Ліверпуля». Тиснява вникла на півфінальній грі Кубка Англії у Шефілді. Багато людей були притиснені до огорожі по периметру трибун і отримали смертельні травми — померли тоді 96 фанів мерсисайдців, у тому числі й двоюрідний брат однієї з легенд клубу Стівена Джеррарда.

Легенда

Вона пов’язана з душевним гімном клубу You’ll Never Walk Alone (Ти ніколи не будеш самотнім). Коли цю пісню співає переповнений 50-тисячник «Ліверпуля», то просто «мурахи» по спині. Одного разу саме гімн, заспіваний уболівальниками, надихнув мерсисайдців на успіх у, видавалося, безнадійній ситуації.

У фіналі Кубку чемпіонів 2005 р. після першого тайму «Ліверпуль» «влітав» фавориту матчу іменитому тоді «Мілану» (з Андрієм Шевченком у складі) — 0:3.

І у перерві, в гробовій тиші роздягальні, гравці «Ліверпуля» почули рідний гімн, який, не зважаючи на сумний розвиток подій, затягнув багатотисячний натовп їх фанатів. Тоді мерсисайдці в другому таймі створили справжнє диво, зрівняли рахунок і перемогли в серії пенальті.

Вартість

«Ліверпуль» останнім часом стрімко увірвався до десятки найдорожчих клубів світу, причому його вартість і надалі зростає. Нині він оцінюється у понад 2 млрд. дол., причому багато експертів схиляються, що у цього клубу найдорожчий в світі склад гравців, вартістю — понад мільярд євро.

Читайте також:
Гранди світового футболу: “Реал” (Мадрид)