Вівторок , 19.03.2024

Гранди світового футболу: “Реал” (Мадрид)

Найвеличніші клуби світу – мадридський «Реал»

Реал (Мадрид)

Заснований — 6 березня 1902 р.

Стадіон — «Сантьяго Бернабеу» (85 044 глядачі).

Рекордсмен — Рауль (741 матч з 1994 до 2010 рр.)

Навіть серед когорти найвеличніших мадридський «Реал» стояв би наче на якомусь п’єдесталі. З 1950-их, з зародження європейських клубних турнірів, вже понад півстоліття він на лідерських позиціях і в Європі, і, звісно, в Іспанії.

Під свої знамена мадридці збирають найкращих гравців світу, які б фінанси для цього не знадобилися. Звідси імениті другі назви «Реалу» — «королівський клуб», «вершкові», «галактикос»…

Та й результати мадридців б’ють всі рекорди! 13 Кубків чемпіонів, 11 інших єврокубків, 7 Міжконтинентальних кубків та 34 чемпіонства Іспанії — феноменальні цифри. Відразу сім гравців вигравали «Золотий м’яч» у складі «Реала», а всього у складі мадридців грало з два десятки кращих гравців Європи (світу). 11 футболістів ставали чемпіонами світу під час свого «реалівського» періоду.

Кріштіану Роналду

Щоліта «Реал» ледь не повним складом, але під різними прапорами вирушає на великі міжнародні турніри в рамках збірних країн, так на минулому чемпіонаті світу грало 15 (!) гравців «Реала». І такі досягнення можна перелічувати вічно…

А розпочиналося все наприкінці ХІХ ст., коли у Мадриді створили клуб «Футбол Скай», який називають пращуром «Реала». Однак офіційною датою народження клубу вважають 6 березня 1902 р., коли він отримав назву ФК «Мадрид». У 1920-ому король Іспанії надав йому статус королівського, звідси і його теперішня назва — «Реал» (королівський).

До середини 1950-их, поки у Європі не розпочався рух європейських клубних турнірів, людського чемпіонату Іспанії навіть не було. «Реал» багаторазово перемагав у першості столичного регіону, потім почав домінувати спочатку в Іспанії, а невдовзі і в Європі.

Нині це здається фантастикою, але саме «Реал» виграв п’ять перших Кубків чемпіонів поспіль — у період з 1956 до 1960 рр., а пізніше ще й у 1966 р. Тоді під своїми прапорами «реалісті» об’єднали володарів «Золотого м’яча» Альфредо Ді Стефано, француза Раймона Копа та угорця Ференца Пушкаша (йому «Золотий м’яч» не дістався лише через політичні протистояння) . Це покоління «Реала» просто змітало всіх суперників на шляху.

Наступного «зіркового» злету довелося чекати до кінця 1990-их, з яких стартує покоління багаторічного капітана «Реала» Рауля. То був перший прихід до керма «вершкових» уславленого президента Флорентино Переса, який став скуповувати «зірок» першої величини за баснословні гроші.

Так поступово у «Реалі» опинилися португалець Луїш Фігу, француз Зінедін Зідан, бразильський «зубастик» Роналдо, англієць Оуен (усі в різні роки володіли «Золотим м’ячем», тому «Реал» стали називати «галактикос»). У той період «Реал» тричі вигравав Лігу чемпіонів — у 1998, 2000 та 2002 рр.

Після уходу Переса «Реал» пережив відносно невдалий період, наприклад, у Кубку чемпіонів він кілька разів поспіль зупинявся на стадії 1/8 фіналу. Тому вдруге Флорентино очолив клуб абсолютно без конкуренції — всі суперники просто склали мандати. Перес став президентом 1 червня 2009 р. і розпочав з того, що підписав контракти з бразильцем Кака і португальцем Роналду (який саме здобув свій перший «Золотий м’яч»).

Мадридці знову ставали лідерами, зміцнюючи склад кращими гравцями світу на кожну позицію — так у команді з’явилися французький нападник Бензема, іспанський «опорник» Хабі Алонсо, валієць Гаррет Бейл, німець Тоні Кроос, хорват Лука Модріч (ще один володар «Золотого м’яча») та багато інших.

Однак тепер європейський трофей довелося чекати аж п’ять років, проте далі «Реал» просто «вибухнув», здобувши чотири кубка чемпіонів протягом п’яти років — 2014, 2016-18 рр. Нині «Реал» знову в пошуках величчі — на тренерський місток повернувся автор минулого тріумфу Зінедін Зідан, склад насичений ветеранами, але, гадаємо, чергова «зіркова» перебудова вже не за горами, а там ми знову побачимо ігрову велич «вершкових».

До речі

Нині «Реал» визнано найдорожчим футбольним клубом світу. Його вартість станом на 2019 р. оцінювали у 4,2 мільярди доларів. Для порівняння — це чверть річного бюджету… цілого Києва.

Клуб є некомерційною спортивної асоціацією, належить уболівальникам («socios»), які щорічно виплачують чималі членські внески і мають статус «членів клубу». Вони обирають президента шляхом голосування. Нині клуб має близько 60000 Socios.

Читайте також:
Ліга Чемпіонів: донецький “Шахтар” в гостях переміг мадридський “Реал”